Hét évvel pörgette előre a titkosítóipar kerekét Snowden

Az amerikai hírszerzés feje még mindig haragszik. Sokkal többen használnak védett csatornákat és bonyolult jelszót.

A felhasználóbarát, erős titkosítást kínáló szolgáltatások népszerűségéért is Edward Snowdent hibáztatja James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (Director of National Intelligence). A tömeges megfigyelési módszerek és a rendszerszintű jogsértések megszellőztetője, az egykori NSA alkalmazott Snowden tehet róla, hogy a gyerekcipőben járó kereskedelmi titkosítás piaca felpörgött és hét évvel előrébb jár, mint kéne – erről Clapper egy sajtóreggelin beszélt múlt héten.

Az Intercept munkatársa kérdezett rá, hogy ez most jó, vagy rossz dolog-e annak a fényében, hogy az emberek hatékonyabban képesek védekezni a szoftverekbe behatolni próbáló hackerek ellen. Clapper az ilyen jellegű kérdéseknél megszokott őszinteséggel válaszolt: „a mi szempontunkból, ez nem... ez nem egy jó dolog”. Azzal érvelt, hogy az egész ügy erőteljes hatást gyakorolt a hírszerzés adatgyűjtési képességére, különösen a terroristák tekintetében.

Bár nem mindenki ért egyet a hírszerzés igazgatójával a Snowden-ügy társadalomra gyakorolt hatásával kapcsolatban, például a legnépszerűbb jelszavak listájának lesújtó változatlansága miatt, abban igaza van Clappernek, hogy három évvel ezelőtt még sem a Viber, sem a Whatsapp nem kínált végponti titkosítást, a Google nem jelezte színes ikonokkal e-mailek biztonsági szintjét, de nem létezett Protonmail sem.

Hiába a jól időzített, rendszeres időközönként bemutatott bizonyítékrészletek, az NSA lehallgatási gyakorlatának jelentőségét megértetni nem is volt olyan könnyű az átlagemberekkel. A kapcsolatfelvételt, többnapos interjút és a nyilvánosság elé lépés időszakát bemutató dokumentumfilm (Citizenfour) már könnyebben emészthető volt, a legtöbb néző megfogadta, hogy komolyabb jelszavakat használ ezentúl. Az elmúlt években azért sokat fakult az emlék, talán ez is közrejátszhatott abban, hogy Oliver Stone még idén szeretné új nézőpontból felidézni az eseményeket, bővíteni a tudatos felhasználók számát. Ez most nem dokumentumfilm lesz, Stone a cyberthriller műfaját választotta, melyben Snowdent Joseph Gordon-Levitt alakítja majd.

Azóta történt

  • Az NSA hazudott, nem Edward Snowden

    Kiderült, hogy az adatlopás és publikálás előtt Snowden többször is igyekezett a hivatalos úton panaszt tenni.

Előzmények