A szex és a pornó is fegyver a nemzetbiztonságiak kezében

A vezető amerikai nemzetbiztonsági hivatal (National Security Agency – NSA) bizonyos célszemélyek esetében azt is figyelte, hogy az illető milyen szexuális típusú aktivitást folytat az interneten, illetve milyen pornográf oldalakat látogat, hogy később szükség esetén ezeket az adatokat fel tudják használni az adott személy lejáratására – derül ki az Edward Snowden által megszerzett dokumentumból, melyet tegnap a Huffington Post hozott nyilvánosságra.

A dokumentum 2012 októberében keletkezett, és hat muszlim célszemélyről van benne szó, akik esetében igyekeztek a lehető legtöbb olyan adatot megszerezni, melyek hitelteleníthetik az illetőt társai, követői között. Ezek egyik típusa a szexualitással kapcsolatos online tevékenység vizsgálata. A Huffington Post kérdésére egy hírszerzési szóvivő azt közölte, hogy semmi meglepő nincs abban, hogy a kormányzat minden törvényes eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a nemzetet megvédjék a terrorfenyegetéstől.

nsa

A fenti megfigyelés valóban törvényes, felhatalmazás alapján zajlott, de egy, a lap által megkérdezett polgárjogi aktivista szerint megnyugodni azért nem lehet, hiszen az elmúlt hónapokban kiderült, hogy az NSA tömeges adatgyűjtést folytatott, vagyis bárkiről összeállíthatnak egy kompromittációs listát, amelyen a szexuális tevékenység mellett a politikai nézetek, az orvosi kórtörténet, az intim kapcsolatok, illetve egyéb online módon begyűjtött adatok is szerepelhetnek.

nsa

Szintén nyilatkozott a lapnak Stewart Baker, a belbiztonsági minisztérium korábbi magas beosztású vezetője, aki úgy véli, hogy ha egy terrorista társakat igyekszik toborozni ahhoz, hogy amerikaiakat ölhessen, akkor teljesen elfogadható az illető lejáratása, és ha célra vezet, akkor talán humánusabb módszer is, mint a fegyverek használata. Visszaélni persze ezzel az eszközzel is vissza lehet, mondja Baker, ez természetes kockázat, de szerinte ez nem igazi veszély.

Azóta történt

Előzmények