Hirdetés

Újabb bomba: az NSA feltörte a Google rendszerét is

A megfigyelési botrány főszereplője, a National Security Agency (NSA) illegálisan behatolt a nagy internetes cégek – mint például a Google vagy a Yahoo! – rendszereibe, így közvetlenül jutottak sok millió felhasználó adataihoz – robbantott újabb bombát az Edward Snowden által átadott dokumentumokra alapozva megírt tudósításában tegnap a The Washington Post.

Az új információk azért különösen érdekesek, mivel a botrány nyári kirobbanása óta az egyik legfontosabb – és máig megválaszolatlan – kérdés, hogy vajon a nagy amerikai IT cégek akár önként, akár kényszerből együttműködtek-e a hírszerzéssel, és ha igen, milyen módon. A Post tudósítása szerint viszont az NSA hackeléssel mindenképp megszerezte a számukra fontos adatokat.

Rácsatlakoztak a kábelekre

Hirdetés

A 2013. január 9-i keltezésű bizalmas dokumentumok szerint az NSA egyik részlege naponta több millió, a Google és a Yahoo! rendszeréből származó adatrekordot küldött a cég központjába. Az itt található kimutatás szerint az ezt megelőző 30 napban több mint 181 millió rekordot továbbítottak, melyek többek között az elektronikus levelek metaadatait, illetve szövegeket, hang- és képfelvételeket tartalmaztak.

Az adatgyűjtési projektnek a MUSCULAR nevet adták, és a brit testvérügynökséggel (Government Communications Headquarters – GCHQ) együtt működtették. A hírszerzők állítólag több helyen rácsatlakoztak a vállalatok fő adatkábeleire, majd válogatás nélkül begyűjtöttek mindent, a válogatás és szűrés később történt meg.

A Post által közölt dokumentumok között a legérdekesebb talán az a rajz, amelyik azt mutatja, hogy az NSA a Google belső hálózatának és a „nyilvános internetnek” a csatlakozási pontjain hatolt be a rendszerbe. A diák szerint az ügynökségek 3-5 napos forgalmat voltak képesek eltárolni, saját eszköztáraikkal csomagolták ki, illetve dekódolták a különböző formátumú fájlokat, majd ezek után eresztették rájuk a szűrőket. A relevánsakat megtartották további vizsgálat céljára, a többit törölték.

nsa

Az NSA igen érdekes közleményben reagált a Postban megjelent riportra.

Ahogy számtalanszor hangsúlyoztuk már az IT café e témában írt tudósításaiban, a megfigyelési botrány alapvetően amerikai botrány, az Egyesült Államokban ugyanis az nem okoz felháborodást, hogy a hírszerzés kémkedik szerte a világon – végül is ez a dolga, az ellene való védekezés meg más országoké –, hanem az verte ki a biztosítékot, hogy a tömeges adatgyűjtés során amerikaiak millióinak kommunikációját figyelték meg, vélhetően felhatalmazás nélkül, illetve egy olyan törvényre hivatkozva, mely meglehetős nagy szabadságot ad az NSA-nek.

Mivel az amerikai alkotmány egyik legkomolyabban vett passzusa az, hogy az USA polgárait csak szigorúan szabályozott keretek között lehet megfigyelni, így az NSA érhető módon e vád ellen védekezik. Közleményükben tagadják, hogy egyrészt törvénytelenül jártak volna el, másrészt azt is visszautasítják, hogy amerikai polgárok után kémkedtek volna. Kijelentik, hogy az ügynökség munkája a nemzet biztonságát szolgálja, és tevékenységük a külföldről eredő veszélyforrások kiszűrése. A begyűjtött amerikai adatokat pedig az előírásokat a lehető legkomolyabban véve kezelik.

Reakciók

A riporttal kapcsolatban a Google nevében David Drummond, a vállalat vezető jogtanácsosa adott ki közleményt. Drummond elmondja, hogy már jó ideje aggódnak amiatt, hogy ilyen típusú kémkedés áldozataivá válnak, épp ezért fejlesztik a biztonsági technológiákat, például az adatok titkosítását. Ők maguk egyetlen kormánynak sem adtak soha hozzáférést rendszereikhez. Az, hogy az amerikai kormány illegálisan behatolt egy magáncég hálózatába, felháborítja a Google-t, és szükségesnek tartják az ilyen tevékenység elleni fellépést.

A Yahoo! szóvivője nem volt ilyen bőbeszédű, de elmondta, hogy nagyon komoly eszközökkel védik adatközpontjaikat, és ők sem engedték meg soha egyetlen kormányügynökségnek, hogy hozzáférjenek az itt tárolt adatokhoz.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Távoznak az NSA vezetői

    A hivatalos álláspont szerint a lemondásoknak nincs közük az Edward Snowden által kirobbantott megfigyelési botrányhoz.

  • Az NSA védi a védhetetlent

    Nagyon úgy tűnik, hogy a hírszerzők törvényesen végzik a tömeges adatgyűjtést, ám úgy, hogy a saját elvárásaik szerint értelmezik a törvényeket.