Lemondott a Samsung vezérigazgatója, a vállalat rekordbevételre számít

A dél-koreai gyártó szárnyal, ömlik a pénz, de a korrupciós botrány megrázta a menedzsmentet.

Pénteken két fontos hír is érkezett a dél-koreai nagyvállalat háza tájáról: a vezérigazgató, Kwon Oh-hyun bejelentette távozási szándékát, illetve közölték a harmadik üzleti negyedév előzetes adatait, a várakozásokat, és ezek szerint hihetetlenül magas eredményt értek el ebben az időszakban.

Kwon Oh-hyun 32 éve dolgozik a vállalatnál, ennek ellenére közölte, hogy márciusban lemond posztjáról, mivel a cég „példátlan válságban” van – itt azonban valószínűleg nem üzleti vagy gyártási problémákra utalt, hanem arra, hogy a hierarchiában csak alelnökként szereplő Lee Jae-Yongot, a Samsung tényleges vezetőjét, gyakorlatilag az örökösét augusztusban korrupciós vádak alapján öt év börtönre ítélték. A vezérigazgató indoklásában elmondta, hogy ezen a válságon csak úgy lehet felülkerekedni, hogy ha egy új, fiatalokból álló vezetés veszi át az irányítást, akik az új és egyre rövidebb időközönként érkező kihívásokra releváns válaszokat tudnak adni. Erre saját magát már nem tartja képesnek – fogalmazott a vezérigazgató.

A Samsung egyelőre nem nevezte meg Kwon Oh-hyun utódját.

Nem sokkal a vezérigazgató bejelentése előtt hozták nyilvánosságra a harmadik üzleti negyedév várható számait, és ezek szerint az üzemi nyereség közel 13 milliárd dollárnak megfelelő von, és ez majdnem háromszorosa az előző év azonos időszakában elértnek, míg a teljes árbevétel mintegy 51 milliárd dollár, ez pedig kb. 30 százalékkal több, mint a 2016-os év harmadik negyedévében.

Azóta történt

Előzmények