Saját modemet tervez az Apple?

Az Apple a konkurens gyártókhoz képest egy helyen mindenképpen le van maradva, mégpedig a modem területén, ugyanis a Qualcommal csúnyán összerúgták a port, és jelenleg egy olyan vitában állnak, amelynek a végkimenetele minimum kérdéses.

A vállalat nemrég fel is emelte a hangját, hogy a Qualcomm nem akarja kiszolgálni őket, ami az 5G-s átállás szempontjából eléggé kellemetlen, ugyanis kénytelenek más partner után nézni. Igen ám, de az alternatívának tekinthető Intel 5G-s tervei folyamatosan változnak. Eredetileg az XMM8060-as lapkát szánták erre piacra, ami meglepő gyorsasággal került a süllyesztőbe, és a helyét hirtelen átvette az XMM8160. Ez még ha működni is fog, a késés jelentős a Qualcommhoz viszonyítva. További opció lehet a Mediatek 5G-s megoldása, de az idő itt is problémás tényező.

A Reuters úgy tudja, hogy Johny Srouji, az Apple hardveres technológiákért felelős alelnöke (aki lényegében vezeti az egyedi chipdizájnnal kapcsolatos munkafolyamatokat), nemrég átvette az irányítást a modemekre vonatkozó feladatok felett. A cupertinói cég az értesülést nem kommentálta, de ha a híresztelés igaz, akkor saját modem tervezésén dolgozhatnak. Erről egyébként már korábban is voltak meg nem erősített pletykák.

Persze a modemeket fejleszteni nem egyszerű, az erre vonatkozó fejlesztések éveket vehetnek majd igénybe, viszont egyértelműen nem jó az a helyzet, ami most előállt. Ez sarkalhatja az Apple-t arra, hogy a célzott piac kritikus komponenseit saját kézbe vegyék.

Azóta történt