Letölthető a Safari 4 végleges változata

Az Apple a WWDC konferenciára időzítette böngészője újabb verziójának, a Safari 4-nek a bejelentését is. A nyilvános tesztverzió február óta volt elérhető, s tegnaptól már a végleges változatot tölthetik le a felhasználók.

A 4-es verzió egyik fontos újdonsága a böngésző sebességét feljavító, Nitro nevű JavaScript-motor, melyre tegnap Bertrand Serlet, az Apple szoftverfejlesztésért felelős alelnöke büszkén hivatkozott, mondván, hogy ez a motor az Internet Explorer 8 motorjánál nyolcszor, a Firefox 3-énál pedig négyszer gyorsabb, s a böngésző nyolc oldalt harmadannyi idő alatt tölt be, mint az előbb említett versenytársak. A cég új operációs rendszere, a Snow Leopard szeptemberben jelenik meg, s ezen már az új böngésző fut, már 64 bites változatban is, s az ígéret szerint ez még tovább javítja a Nitro sebességét.

A plug-inek miatt összeomlásra hajlamos korábbi Safari-változatokkal szemben ebben a verzióban a plug-inek már külön folyamatokként futnak, így ha a plug-in beadja a kulcsot, a böngésző még nem. Egyéb apróbb eszközök is megjelentek az új változatban: a Top Sites előnézeti képeket ad a gyakran látogatott oldalakról, a Full History Search a keresést könnyíti meg, a Cover Flow a könyvjelzők közötti böngészést segíti. Az némi meglepetést okozott, hogy a bétában még jelen lévő „tabs-on-top" megoldást elvetették, és a fülek korábbi helyükre, a könyvjelzők alatti sorba kerültek. Az Acid3-as tesztet sikeresen teljesítő Safari 4 támogatja a HTML 5-öt és fejlett CSS effekteket.

A Safari 4 Macre és Windowsra az Apple weboldaláról tölthető le.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények