Rubik-kocka, lustáknak

Akit kevéssé érdekelnek a logikai játékkal kapcsolatos rekordok, az is felkapja majd a fejét az önmagát kirakó példányon.

Ha Rubik-kockára terelődik a szó, egyre többször egy újabb, sokszor legóból épített, az aktuális kirakási rekordot megdöntő (ez most épp 0,38 másodperc) robotról, vagy sötétben, hátrakötött kézzel, pusztán a bal szemöldökével ugyanezt elérő kisiskolásról van szó. A Human Controller nevű YouTube-csatornán azonban ennél sokkal királyabb dolgot láthatunk: egy olyan kockát, amely önmagát képes kirakni, miközben a levegőben lebeg!A varázslatosnak tűnő képek mögött persze két ügyes megoldás van: a lebegést egyszerű mágnesek biztosítják, az önálló mozgást pedig némi robotika. A kocka közepén egy Arduino vezérelte, több léptetőmotorból álló egység található, mely érzékeli, hogy a kiindulási állapotból milyen irányú és hány fokos forgatásokból álló mozdulatkombinációval jutott a rendszer oda, ahol van – majd egyszerűen ezeket a mozdulatokat játssza le, visszafelé. Rekordot így persze nem fog dönteni, de nem is kell neki.

Akit érdekelnek a részletek, az a YouTube-videó mellett a készítő – japán nyelvű – honlapjára is látogasson el, elég érdekes képeket találni a kocka belső felépítéséről.

 

Azóta történt

  • A Rubik-kocka nem lehet védjegy

    A bíróság szerint hiba volt 1999-ben térbeli védjegyként lajtsromozni.

  • 1976. október 28.

    E napon tették közzé a RU0158 ügyiratszámú „Térbeli logikai játék” című szabadalmi bejelentést, amely később a legsikeresebb magyar találmánnyá vált „bűvös kocka” vagy „Rubik-kocka” néven. Az ekkor nyilvánosságra jutott találmány feltalálója ifj. Rubik Ernő (Budapest, 1944. július 13.) építész, tervező, feltaláló.