Kihal egy szakma? Egy holland megcsinálta a robot benzinkutast

Holland fejlesztők hétfőn mutatták be a robot töltőállomás-kezelőt: vagyis a benzinkutas robotot; állításuk szerint ez a gép egyedülálló és első a maga nemében. Ha megnézzük a működésről készült videót, akkor valóban azt kell mondanunk: ügyes kis jószág, hiszen érzékeli a beálló autót, kinyitja a benzintartály ajtaját, lecsavarja a tanksapkát, megállapítja a szükséges üzemanyag típusát, beteszi a pisztolyt, megtankolja az autót, az adatokat pedig elküldi a töltőállomás számítógépére.

A szerkezet – legalábbis most még – nem olcsó, sőt, darabja 111 ezer dollárba kerül. Az ötletgazda Nico van Staveren, holland mérnök és benzinkútbérlő, aki az ideát saját állítása szerint egy farmon kapta, ahol az automatizált fejésről jutott eszébe: ha ez a teheneknél működik, akkor a benzinkúton is. Az inventor úgy véli, hogy a prototípus megmutatása után hazájában néhány kút átveszi még ez évben a TankPitstop névre hallgató robotot, s a kedvező tapasztalatok majd pályára lökik az üzletet.

A gép számlájára azért annyi hátrányt felírhatunk, hogy csak olyan autókkal boldogul, amelyeknél a tank ajtaját nem kulccsal kell kinyitni. Előnye viszont, hogy a finnyás autósra épít, aki igenis kedvelne egy ilyen robotot, mivel nem kell megfognia a benzinszagot a kezére átörökítő töltőpiszolyt.

Azóta történt

Előzmények