Rendkívüli osztalékot fizet az Antenna

Az Antenna Hungária privatizációja előtt, amelynek során az állam szakmai befektetőnek adná el 73,71 százalékos csomagját, az ÁPV Rt. még egy rendkívüli osztalékfizetéssel is meglepi a részvényeseket.

Az ÁPV azt tervezi, hogy még a privatizáció előtt rendkívüli osztalék kifizetését kezdeményezi az Antenna Hungária Rt.-nél a Vodafone-pakett eladásából származó bevételből – jelentette ki Kamarás Miklós, a privatizációs szervezet vezérigazgatója az Interfax hírügynökségnek. A tőzsdei társaság a múlt héten jelentette be, hogy megegyezett a Vodafone Magyarország Rt.-ben meglévő, 10 százalékos pakettjének a Vodafone International Holdings BV részére történő eladásról.

A vételárról és a részletekről nem szólt a kiadott közlemény, azt viszont megjegyezte, hogy a részvények értékesítése bizonyos feltételek teljesülése esetén 2004. december 31-ig zárul majd le. Az AH könyveiben a részesedés 17,6 milliárd forinttal szerepel, de a piaci pletykák szerint a vételár 19-20 milliárd forintra tehető. Ebből a pénzből pedig néhány száz forintos rendkívüli osztalék mellett bőven futja még akár – éppen a Vodafone-részesedés megszerzése miatti – hitelek visszafizetésre is.

A privatizációról szóló döntést már régóta várja a piac, de eddig a kormány nem határozott az ügyben. Ezzel kapcsolatban Kamarás úgy fogalmazott, hogy a privatizációs stratégia – amely 73,71 százalékos állami tulajdon szakmai befektetőnek történő értékesítése mellett foglal állást – elkészült, erről tájékoztatták Draskovics Tibor pénzügyminisztert is, és az már csak az új kormány végső döntésére vár. (Amennyiben a csomagot egy nagybefektető venné meg, úgy a közkézen maradt többi részvényre is nyilvános vételi ajánlatot kell majd tennie.) Az ÁPV-vezér úgy véli, akár már az új kormány első ülésén, azaz jövő szerdán megvitathatják a tervezetet.

Mindeközben tovább folytatódik a tulajdonosi átrendeződés is a társaságnál. Alig egy héttel azután, hogy a Forrás Rt. 9,22 százalékos Antenna Hungária-részvénycsomagjának – a vagyonkezelő még birtokol 1,29 százalékot a cégben – döntő része a Raiffeisen Bankhoz került, a pénzintézet már el is adott egy jelentősebb mennyiséget. A tegnapi bejelentés szerint a bank 5,6 százalékos tulajdoni hányada mintegy egy százalékkal csökkent. A Forrás-csomagból egyébként jutott a Megdet Rahimkulov ÁÉB-vezér érdekeltségébe tartozó Kafijat Kft.-nek. A cég a múlt héten mintegy 700 ezer Antenna-részvényt vásárolt, amivel befolyása 5,89 százalékra nőtt. Rahimkulov úgy nyilatkozott, pénzügyi befektetésnek tekinti az Antenna-pakett megvásárlását, amelytől magas nyereséget vár, de a privatizációban nem kíván részt venni.

Azóta történt

Előzmények