Idén még nagyobb üzlet lehet a használt mobil

Az újracsomagolt mobiltelefonok piacterének kutatása szerint azok, akik megtartják régi telefonjukat, általában nem is használják azt, és sokan egyszerűen megfeledkeznek arról, hogy pénzt is csinálhatnának belőle.

Az eddigi eredményeit értékelő és a jövőbeni trendeket felvázoló Rejoy közleményében megírják, hogy a cég szeptemberi indulása óta több mint 200 millió forintot fizetett ki a platformján keresztül értékesített mobilokért – amelyek közel 40 százaléka iPhone, több mint harmada pedig Samsung gyártmányú volt.

Mint írják, nem csak Magyarországon egyre népszerűbbek a nem új okostelefonok, az IDC piackutató cég becslései  szerint 2022-ben 282,6 millió darab használt, illetve felújított készülék talált gazdára, ami 11,5 százalékos növekedést jelent a 2021-es adatokhoz képest. Az IDC az előttünk álló évekre is további növekedést jósol: 2026-ban várhatóan 413,6 millió készülék talál majd új gazdára ezek közül.

A legtöbben Apple és Samsung telefont adtak el a Rejoyon keresztül

Az eMAG Venture befektetését élvező Rejoynál tavaly szeptember óta a magyar eladók közel 40 százaléka (39,6%) Apple telefonokat értékesített a Rejoy platformján, harmaduk (33,16%) Samsung készüléket adott el, a dobogó harmadik helyére pedig a Huawei került 16,62 százalékkal, a negyedikre pedig a Xiaomi (10,18 százalék). A budapestiek a legaktívabbak, ha régi készülékük továbbértékesítéséről van szó, őket a szegediek, a szombathelyiek és a debreceniek követik.

Miért nem válunk meg nem használt, régi telefonjnktól?

Saját piackutatásában azt is megvizsgálta a Rejoy, hogy mik a legjellemzőbb okai a nem használt készülékek megtartásának. A Rejoynak adott válaszok alapján a legtöbben „ki tudja, mikor jöhet jól” alapon tartják meg telefonjukat, egyfajta biztonsági tartaléknak, bár az esetek többségében semmi szükségük nem lesz a régi készülékre. Ennél izgalmasabb, hogy a második leggyakrabban említett ok az időhiány és az az érzés, hogy egy telefont eladni túl bonyolult, hosszadalmas feladat.

A hagyományos, használtpiaci értékesítési modellel szemben, ahol a vásárló alkudni próbál az árból, a Rejoy két összeget ajánl: arra az esetre, ha az eladó azonnal szeretne a pénzhez jutni, illetve arra, ha hajlandó megvárni, míg a platformon valaki megvásárolja a telefont. Ez átlagosan 8 nap alatt megtörténik, de a Rejoy 30 napon belül mindenképp kifizeti a magasabb díjat, ha az eladó e mellett dönt.

Azóta történt

Előzmények