Szeptembertől a kis összegű bolti vásárlásnál is kérhetik a PIN-kódot

Az ötezer forintos határ marad, ám nem mindegy, hogy hányszor és milyen értékben vásárolunk kód nélküli érintéssel.

A közelmúltban az IT café is többször beszámolt arról, hogy a magyarországi pénzintézetek szeptember 14-től kezdik alkalmazni az új európai pénzforgalmi irányelv kártyás vásárlásra vonatkozó szigorúbb biztonsági előírásait. A középpontban természetesen az áll, hogy az internetes vásárlásoknál kötelező lesz egy megerősítő biztonsági kód használata, és ennek a funkciónak az aktiválása felhasználó feladata.

Ugyanakkor lesz még egy fontos változás, mely eddig nem nagyon került szóba, és amelyre egy tegnap megjelent tudósításban az Erste bank szakértői hívták fel a figyelmet. Az atv.hu körkérdéses riportjában a következő szerepel:

Az Erste szakértői jelezték: eddig az ötezer forint alatti érintéses fizetéseknél nem kellett PIN-kód, szeptember 14. után azonban előfordulhat, hogy kell majd. Öt érintéses fizetés vagy összesen 150 euró (mintegy 48 ezer forint) összegű érintéses fizetés után a több, kisebb értékű fizetés összege összeadódik, a banknak meg kell győződnie arról, hogy valóban a tulajdonos használja-e a kártyát, vagyis PIN-kódot kell kérnie. Ha időközben volt nagyobb összegű PIN-kódos vásárlás vagy készpénzfelvétel, akkor az azonosításnak minősül, és a számlálás újraindul.

Megerősítésként megkérdeztük az OTP kommunikációs osztályát is, akik a következőt válaszolták:

A szabályozás az Európai Unió PSD2 irányelve miatt mindenkire vonatkozik.

Ha bankkártyás vásárlásoknál az érintéses tranzakciók száma eléri az 5 db-ot, vagy a tranzakciók összértéke meghaladja a 150 eurót, akkor a kibocsátó PIN-kód megadását fogja kérni a kártyabirtokostól. A kibocsátó döntheti el, hogy a tranzakciók darabszámát, vagy a tranzakciók összértékét számolja. Amennyiben a kártyabirtokos PIN-kód alapú tranzakciót hajt végre, a vonatkozó számláló újraindul.

Azóta történt

Előzmények