Szeptember 14-től kötelező az internetes biztonsági kód

A határidőt követően – a magánszemélyek mellett – a vállalkozások a kód nélkül nem fogják tudni internetes bankkártyás vásárlásra használni kártyájukat, írja az OTP Bank közleménye.

A tájékoztató felhívja arra a figyelmet, hogy a korábban már meglévő biztonsági megoldásokat egészíti ki az internetes biztonsági kód szolgáltatás, amelynek használata idén ősztől az Európai Unió PSD2 irányelve miatt kötelezővé válik minden online tranzakció során. A szolgáltatás az egyedi hitelesítési megoldással személyre szabható biztonságot nyújt az üzleti betéti kártyával rendelkezőknek is. A díjmentes, internetes biztonsági kód szolgáltatás lényege (melyet azért már sokan ismerhetnek), hogy az Európai Unión belüli online vásárlások esetében a kártyaadatokon túl SMS-ben a telefonunkra érkező, egyszer használatos biztonsági kódot is meg kell adni a fizetés jóváhagyásához.

A változásnak köszönhetően tehát 2019. szeptember 14-ét követően az EU-n belül csak akkor tudnak majd a kártyabirtokosok online vásárolni, ha a szerződő fél képviseletére jogosult beállítja az  üzleti kártyákhoz az internetes biztonsági kód szolgáltatást.

Személyre szabott védelem

Az internetes biztonsági kód szolgáltatás mellett a magánszemélyekhez hasonlóan a vállalkozások számára is elérhetőek olyan egyéb funkciók, amelyek még biztonságosabbá teszik a kártyahasználatot. A virtuális vásárlási limit segítségével beállítható, hogy naponta legfeljebb mennyi pénz költhető el a bankkártyával a virtuális kasszáknál. Ezen felül a külföldi használat területi korlátozásával a szerződő fél képviseletére jogosult megszabhatja, hogy a kártyabirtokos hol használhatja az üzleti betéti kártyát: csak Magyarországon, csak Magyarországon és Európában, vagy az egész világon. A külföldi használat korlátozás csak azokra a tranzakciókra vonatkozik, ahol a kártya, vagy a kártyaadatokat tartalmazó eszköz (pl. mobiltelefon) fizikailag is jelen van.

Hogyan lehet beállítani?

Az internetes biztonsági kód szolgáltatást, a virtuális vásárlási limitet és a külföldi használat korlátozását a szerződő fél képviseletére jogosultak a számlavezető fiókban egy adatlap kitöltésével és aláírásával tudják beállítani. A szolgáltatás igénybevételéhez az adatlapon többek között az ügyfél mobiltelefonszámát is meg kell adni, hiszen erre érkezik az egyedi és egyszer használatos biztonsági kód.

További információk és részletes útmutatás a beállításokhoz az alábbi oldalon található: www.otpmindennap.hu/kartyabiztonsag.

Azóta történt

Előzmények