Pénzbüntetés jár a ki nem kapcsolt PC-kért


Manchester városának egyik területi tanácsa saját illetékességi körében harmincfontos (körülbelül 11 ezer forintos) bírsággal sújtja azokat, akik éjszakára bekapcsolva hagyják számítógépüket, s ezáltal pazarolják az energiát.

Coun John Taylor, a Tameside nevű manchesteri kerület képviselője elmondta: egy tavalyi vizsgálat során azt tapasztalták, hogy bizonyos hivatalokban a gépek több mint negyede bekapcsolt állapotban marad munkaidő után is. Számításaik szerint egy 365 napon és éjjelen át folyamatosan bekapcsolt számítógép energiaköltsége körülbelül 37 font egy évben, ám ha éjszakára és a hét végi munkaszüneti napokra kikapcsolják, akkor ez az összeg csak 10 font. A megtakarított energiamennyiség 34 900 csésze kávé megfőzéséhez elegendő – tette hozzá a tanácsos.

Idén, egy kísérleti jellegű projekt keretében egy villamos szakember és egy ellenőr járta rendszeresen az önkormányzati épületeket, s másnap figyelmezették azokat a dolgozókat, akik éjszakára bekapcsolva hagyták gépüket. Ez azonban nem járt elegendő eredménnyel, ezért idén már pénzbüntetés járt a gondatlanságért, s három hónap alatt egyetlen épületben 4000 fontos (1,5 millió forintos) megtakarítást értek el.

S habár az intézkedés természetesen Manchesterben is politikai vitákhoz vezetett – egy konzervatív képviselő zsarnoksággal és megfélemlítéssel vádolta a munkáspárti tanácsi vezetést –, a rendelkezésnek eddig több a támogatója, mint az ellenzője.

Azóta történt

Előzmények