PC-vel kémkednek a kínaiak?

Az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, hogy a nemzetbiztonsági kockázatok miatt nem használja a kínai Lenovótól vásárolt számítógépeit bizalmas adatforgalmat bonyolító belső hálózatán. A tárca még márciusban jelentette be, hogy az IBM PC-üzletágát tavaly megvásároló kínai vállalattal egy 13 millió dollár értékű, 16 000 PC vásárlásáról szóló megállapodást kötött. Az amerikai-kínai kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok nemzetbiztonsági következményeit felmérő bizottság (USCC) már akkor jelezte aggályait, mert – állították – az üzlet lehetőséget adna Pekingnek arra, hogy lehallgatókészülékekkel vagy egyéb kémeszközökkel, netán -szoftverekkel szerelje fel a minisztériumi gépeket.

Most az egyik republikánus képviselő, Frank Wolf közölte, hogy kizárólag olyan helyekre telepítik majd a számítógépeket, amelyek nem kapcsolódnak bizalmas hálózatokhoz. Ennek köszönhetően nem Lenovo gépek fognak dolgozni a minisztérium nagykövetségi hálózatán; a döntés 900 számítógépet érint.

„Igen aggasztónak találtam, hogy az új számítógépeket egy kínai központú vállalattól szerezték be. Ennek a döntésnek súlyos nemzetbiztonsági következményei lehettek volna... Nem titok, hogy az Egyesült Államok a kínai hírszerzés egyik kiemelt célpontja” – nyilatkozta Wolf. A Lenovo ugyanakkor teljesen megalapozatlannak tartja a honatya aggályait. A vállalat szóvivője határozottan tagadta, hogy bármiféle megfigyelő vagy kémeszközt építenének az általuk gyártott PC-kbe. Az ügy pikantériája, hogy a leszállítandó számítógépeket Észak-Karolinában és Mexikóban szerelik össze, és szokatlan módon még az alaplapokat sem Kínában, hanem Tajvanon gyártják

A szövetségi kormányzat már nem először juttatta kifejezésre aggodalmát a Lenovo egyesült államokbeli térnyerése miatt. Tavaly januárban, az IBM-ügylet nyilvánosságra kerülését követően az amerikai pénzügyminisztérium külföldi befektetéseket felügyelő bizottsága vizsgálódott annak feltárására, hogy az akvizíció révén kínai kézbe került IBM-létesítményeket ipari kémkedésre is felhasználhatják-e.

Azóta történt

Előzmények