Paul Otellini az Intel új vezére

Paul Otellini
Paul Otellini

Tegnap óta új vezére van a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalatának. Paul Otellini személyében első alkalommal vette át olyan ember az irányítást az Intelnél, aki nem rendelkezik mérnöki múlttal.

A közgazdász végzettségű Otellini – aki az integrált áramkört feltaláló Robert Noyce, a róla elnevezett tételről ismert Gordon Moore, az erőskezű Andy Grove és Craig Barrett után az Intel ötödik elnök-vezérigazgatója – 1974-ben igazolt a vállalathoz. Miután végigjárta az értékesítési és marketingposztok ranglétráját, 1990-től a mikroprocesszor-üzletág vezetője lett; a nevéhez köthető a Pentium processzor 1993-as bevezetésének levezénylése. 2002-ben léptették elő elnökké és működésért felelős vezérigazgatóvá.

Ő állt számos, a vállalat közeli jövőjét meghatározó döntés mögött. Egyebek mellett ő volt az, aki határozott a 4 GHz-es Pentium 4 processzor bevezetésének elhalasztásáról, és vállalatvezetők közül elsőként ő állt ki a lassabb órajelen üzemelő, de kevesebb hőt termelő kétmagos (dual core) chipek mellett.

Fókuszban a fejlődő piacok és az egészségügy

Az új elnök-vezérigazgató tegnap – miközben hangsúlyozta, hogy nem tervezi alapjaiban megváltoztatni az Intel stratégiáját – elemzők és befektetők előtt vázolta elképzeléseit. Mint elmondta: a PC-piac továbbra is lendületes. Az elmúlt három évben a személyi számítógépek forgalma összesen 36 százalékkal, 55 millió darabbal nőtt, és az idén várhatóan eléri a 200 millió darabos határt. A hangsúlyok azonban a fejlődő piacok felé tolódtak el: míg tíz évvel ezelőtt a PC-k csupán 15 százaléka talált gazdára a fejlődő országokban, ma ez az arány 38 százalék. Ezért tervezi az Intel olyan lapkák bevezetését, melyek kifejezetten e piacok igényeit veszik figyelembe.

A vállalat az egészségügyben is lát fantáziát. Terveik között szerepel a kórházak és rendelők hálózatba kötésének elősegítése, a nanotechnológia felhasználása az orvostudományban, valamint az Intel-alapú szerverek eljuttatása az olyan számításigényes területekre, mint a gyógyszer- és genetikai kutatások.

A volt Intel-vezér, Craig Barrett – aki 1998 óta irányította a vállalatot – az igazgatótanács elnökeként folytatja munkáját a posztról leköszönő, ám tanácsadóként az Intel munkáját továbbra is segítő Andy Grove helyén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények