Ukrán kibertámadás az orosz kormány ellen

A hackerek igen magas szintre jutottak el, és a megszerzett levelek nyilvánosságra hozatala komoly politikai következményekkel járhat.

Hirdetés

Egy magát Cyber Huntának nevező ukrán csoport pár napja nagy visszhangot kiváltó lépésre szánta el magát: a politikai indíttatású hackerek nyilvánosságra hoztak a birtokukban lévő egy gigabájtnyi e-mailből és egyéb adatból részleteket. Ezeket Vlagyiszlav Szurkov, a Kreml egyik fő ideológusa, Putyin elnök vezető tanácsadója irodájából szerezték meg, és belőlük egyértelműen látszik, hogy az ezt az állítást tagadó orosz kormány milyen módon támogatta pl. az orosz többségű ukrán területeken az elszakadásért küzdő szeparatista mozgalmakat. A levelek hitelességét nyugati szakértők mellett az ukrán nemzetbiztonság vezetői is bizonyítottnak látják.

Cyber Hunta
[+]

Az Egyesült Államok és Oroszország közötti „kiberháború” folyamatosan zajlik, mindkét nagyhatalom hírszerzői aktívak, de mint közismert, az utóbbi időben a szokásosnál is forróbbá vált a helyzet, ugyanis az amerikai elnökválasztási kampány során sikeres támadások érték a Demokrata Párt rendszereit, és az incidensek mögött az amerikai szakértők az orosz kormányt sejtik, habár egyértelmű bizonyítékokat még nem mutattak be – ezzel kapcsolatban az Oroszország-szakértők számára létrehívott Valdaj nemzetközi vitaklub Szocsiban megtartott tanácskozásán épp tegnap szólalt meg Vlagyimir Putyin, aki határozottan tagadta, hogy Oroszország beavatkozna az USA belpolitikájába.

Így nem meglepő, hogy a Cyber Hunta támadása mögött sokan az Egyesült Államokat látják – különösen, hogy Barack Obama utalt már arra, hogy ha bebizonyosodik az orosz állami hack, akkor a kiberháborús „válaszcsapás” is elképzelhető –, de ezt az amerikai újságoknak az érintett nemzetbiztonsági vezetők tagadták.

A hackerek által megszerzett e-mailek közül a legkorábbiak 2014-esek, egy igencsak forrongó időszakból származnak, és az tűnik ki belőlük, hogy Szurkov nemcsak Ukrajnában, hanem Georgiában (régebben használatos nevén: Grúzia) is menedzselte a helyi mozgalmakat.

A dokumentumok egyébként nem közvetlenül a tanácsadótól származnak – ő maga, feltehetően biztonsági okokból, valószínűleg nem használ e-mailt –, hanem két asszisztens Outlook fiókját sikerült feltörni, és onnan 2337 üzenetet megszerezni.

Azóta történt

Előzmények