Orbitális pénzmennyiséget invesztálna IT fejlesztésekbe az Európai Unió

Az Európai Unió az utóbbi időszakban egyre több figyelmet fordít az IT-piacra. Többet között már fut az Európai Bizottság EPI programja, amivel saját lábra állna Európa a szuperszámítógépek piacán. Első körben ez azonban mindenképpen bérgyártást jelent, és az első lapka biztosan a tajvani TSMC-nél készül 6 vagy 7 nm-es node-on.

Az EU-n belül most 17 tagállam (Belgium, Franciaország, Németország, Horvátország, Észtország, Olaszország, Görögország, Málta, Spanyolország, Hollandia, Portugália, Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, Románia, Finnország és Ciprus) tett közös nyilatkozatot a 2 nm-es gyártástechnológia, illetve egy egyedi processzor, konkrétabban egy alacsony fogyasztású, beágyazott rendszerekbe szánt, ipari felhasználásra tervezett lapka kifejlesztése mellett. Minderre a következő 2-3 évben akár 145 milliárd eurónyi támogatást is tudnak majd biztosítani.

Az Európai Unió a fentiekkel a külföldi technológiákkal kapcsolatos függőségeit akarja csökkenteni, miközben megpróbál kellően nyílt maradni a fejlesztések tekintetében. Ehhez viszont szükségük van egy komplett tervre, amivel záros határidőn belül kifejleszthető egy megfelelően modern gyártástechnológia, amire aztán modern chipeket lehet tervezni a különböző iparágak számára. Itt egyébként az öreg kontinens annyira nem áll rosszul, mint amennyire az látszik, mivel számos olyan európai cég van, amely vezető szerepet tölt be a gyártástechnológiák biztosítása szempontjából. Példának okáért a holland ASML a modern chipgyártás egyik megkerülhetetlen vállalata. Ami hiányzott az EU-n belül, az a tagországok széles körű támogatása, és ezzel az az anyagi alap, amire egy ambiciózus projekt felfűzhető. Most azonban ez is megvan, és 145 milliárd euró kellő alap lehet az európai modern chiptervezés és -gyártás biztosításához.

Azóta történt