Megérkezett az új Java

Csúsztak egy évet, de mostantól már elérhetőek az új verziók.

Az Oracle bejelentette, hogy a mai naptól elérhető a Java SE 9 (JDK 9) verziója, a Java Platform Enterprise Edition 8 (Java EE 8) és a Java EE 8 Software Development Kit (SDK).

A közlemény szerint a Java SE 9 több mint 150 új szolgáltatást és funkciót vonultat fel, többek között új modulrendszert, valamint jobb skálázhatóságot és teljesítménymenedzsmentet, nagyobb biztonságot, és könnyebb fejlesztést támogató funkciókat. A Java EE 8 nyolc fő specifikáció frissítésével modernizálja és egyszerűsíti a Java EE platformot cloud környezetek és mikroszervizek számára.

A Java SE 9 legfontosabb új funkciója a modularitás, vagyis a Java Platform Module System, ismertebb nevén Project Jigsaw. A Java SE 9 új funkcióinak új listája ezen az oldalon található.

Az Oracle a közelmúltban bejelentette, hogy átadja a Java EE fejlesztését az Eclipse Foundationnek. Az Oracle, az Eclipse és a Java közösség további tagjai most azon dolgoznak, hogy kidolgozzák a technológiai átadási folyamat részleteit. „Az Oracle elkötelezett a Java EE közösséggel és az Eclipse Foundationnel való együttműködés mellett a vállalati Java továbbfejlesztése és támogatása érdekében” – mondta el Mike Lehmann, az Oracle termékfejlesztési alelnöke.

A Java EE 8 új funkciói részletesen itt olvashatóak.

A Java a világ legnépszerűbb programozási nyelve, amelyet több mint 12 millió fejlesztő használ és több mint 1 milliárd alkalommal töltenek le évente. Emellett a Java a felhős fejlesztések első számú választása 21 milliárd felhőbe kötött Java virtuális géppel világszerte.

Azóta történt

Előzmények