Oracle-stratégia: irány a Web 2.0

Az Oracle az utóbbi években nagy energiákat fektetett az alkalmazás-üzletág fejlesztésébe, a felvásárlások révén számos új üzleti alkalmazás kapott helyet a szoftvervállalat termékpalettáján. Ilyen akvizíciók voltak például a PeopleSoft, JD Edwards, Siebel, Retek, i-flex, Agile, Demantra esetében is, csak hogy a Magyarországon is jelentősebbeket soroljuk. Meghirdették az ún. „Application Unlimited” programot is, mely biztosítja a meglévő ügyfelek számára, hogy nem lesz kötelező az átállás vagy frissítés, és a továbbiakban is számíthatnak a teljes élettartamra kiterjedő támogatásra.

Irány a Web 2.0

Alkalmazásaik fejlesztésében, új funkciók tekintetében a legújabb irány a Web 2.0-es funkciók beemelése az üzleti szoftverekbe. A termékekbe beépítik a közösségi intelligenciát hasznosító funkciókat (pl. „Social CRM” alkalmazásokat), fejlesztik a mobil alkalmazások körét, a WebCenter Suite termékkel pedig egy egységes, könnyen kezelhető felületet biztosítanak a fórumoknak, a wikiknek, RSS-nek, tartalommenedzsmentnek, a csoportmunkának, személyes és csoportos „tereknek”.

Hazai Oracle-hírek

A hazai ügyfelek köre tovább bővült, illetve korábbi Oracle-felhasználók is döntöttek a bővítés mellett. A Rába csoport, mely korábban E-Business Suite-et vezetett be, számos új funkcióval bővítette rendszerét, így termelés- és ellátásilánc-tervezési, valamit a társaság pénzügyi menedzsmentjét támogató „treasury” megoldással. Az Unicredit banknál folyamatban van a JD Edwards bevezetése, sőt bővítette a felhasználók számát. A JD Edwards vállalatirányítási rendszer új felhasználói közé tartoznak Magyarországon a vegyipari gépeket, berendezéseket gyártó Adritz Kft. és a Ferrobeton Zrt. is, az Artisjus pedig az E-Business Suite-et vezette be nemrégiben. Az elmúlt időszak projektje volt az Erste Bank oktatásmenedzsment rendszerének átadása, ahol a bank alkalmazottainak továbbképzéseit tartják nyilván.

Az üzleti alkalmazások területén az Oracle hazai partnereinek körét is kibővítette, erre a bővülő portfólió, illetve az új termékek és iparágak megjelenése miatt különösen nagy szükségük volt. Az egyik legkorábban felvásárolt termék, a JD Edwards kapcsán épült ki a hosszú távú kapcsolat az e-Best Consultinggal, mely azóta is az egyik legsikeresebb partner. A JD Edwards partnerek köre nemrégiben tovább bővült az Albacomppal. A Tata Consultancy Services, a Freesoft és a Synergon azok a nagy rendszerintegrátorok, melyek a hazai piacon komolyan foglalkoznak Oracle alkalmazások bevezetésével minden stratégai területen. Az IQSys pedig Hyperion, Siebel és iFlex témában nőtte ki magát jelentős partnerré Magyarországon.

Azóta történt

Előzmények