Az Oracle is kémleli a felhőt

Néhány napja már hírt adtunk a nagy teljesítményű adattárházakhoz fejlesztett, egyetlen rackbe szerelt HP Oracle Database Machine rendszerről és az Exadata tárolószerverekről, melyek a mostani  Oracle OpenWorld rendezvény leglátványosabb bejelentései voltak, de más érdekességeket is hozott az idei konferencia.

Itt van mindjárt a cloud computing, vagyis az ún. számítási felhőn alapuló termékek és szolgáltatások köre. Ez a technológia már több szoftvervállalat fantáziáját megmozgatta, hogy mást ne is említsünk, köztük van például az iparági vezető Microsoft is: egy hónapon belül bemutatják azt a környezetet, amelyre a fejlesztők számításifelhő-alkalmazásokat írhatnak majd.

Hirdetés

Az új „csodafegyver”

A Wikipédia meghatározása szerint a számítási felhő („cloud computing”) a számítástechnika egyik legújabb fogalma, ahol olyan állományokkal és programokkal dolgozhatunk, melyek fizikailag nem a saját gépünkön, hanem az interneten vannak – valahol a „felhőben” (az ábrákon a hálózat ismeretlen részét felhővel szokás illusztrálni, ez a „network cloud”). Napjainkban egyre gyakoribb, hogy az adatokat feldolgozó nagy alkalmazások is az internetre kerülnek, a saját eszközön csak egy kis terjedelmű, ún. kliensalkalmazás fut. Lényeges szempont, hogy a számítási felhő segít a különböző eszközökön (PC, notebook, PDA, mobiltelefon stb.) lévő adatok szinkronizálásában is, amivel a mobilitás alaposan kibővül.

Amazonnal indul az Oracle

Ennyi kalandozás után térjünk vissza az OpenWorld egyik híréhez: az Oracle-ügyfelek már megvásárolhatják a Database 11g, a Fusion Middleware, valamint az Enterprise Manager termékek licenceit úgy, hogy számítási felhőn keresztül futtathatják alkalmazásaikat. Elsőként az Amazon Web Services szolgáltatási oldal számára készült Elastic Compute Cloud (Amazon EC2 informatikai alkalmazás) környezet lesz elérhető, továbbá a konferencián bemutatták a cloud computingra épülő biztonsági mentési megoldást is. A Cloud Module nevű szoftver a szalagos biztonsági mentéseket kezelő felügyeleti szoftveren, a Secure Backup megoldáson alapul, s lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy az Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) platformon hosztolják adatbázisaik biztonsági mentését.

A mostani bejelentés is jelzi: az előfizethető „felhős” szolgáltatások hamarosan megjelennek a virtualizációs megoldásoktól egyébként is színesedő IT-piacon. Minden jel szerint a legnagyobbak elindultak.

Azóta történt

Előzmények