1998. október 19.

Elkezdődik az a per, melyben az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és húsz amerikai állam főügyésze piaci erőfölénnyel való visszaéléssel vádolta meg a Microsoftot. Az eljárás fő tárgya az volt, hogy a cég illegális módon tartotta meg operációs rendszerének uralkodó pozícióját, s emellett böngészője számára is ugyanezt a helyzetet igyekezett megteremteni.

jackson
Thomas Penfield Jackson, aki első fokon elmarasztalta a Microsoftot

Azóta történt

  • 2001. október 25.

    Megjelenik a boltokban a Microsoft új operációs rendszere, a kódnevén „Whistler”-nek nevezett Windows XP. Az értékesítés két alapváltozattal indult (Professional, illetve Home Edition). A Microsoft egyik legsikeresebb kiskereskedelmi termékének márkaneve az eXPerience (élmény) szóra utal.

Előzmények

  • 1994. szeptember 21.

    Megjelenik a „Daytona” kódnéven fejlesztett Windows NT 3.5, mely a Microsoft NT operációs rendszerének második nagy kiadása. Az új verzió legfontosabb újdonsága a sebességnövekedés volt, ezért is kapta a fejlesztőktől kódnevét, mely a Daytona autóverseny-pályára utal.

  • 1980. augusztus 28.

    Az IBM és a Microsoft vezetői aláírnak egy tanácsadói szerződést, melynek értelmében Bill Gates vállalja, hogy 15 ezer dollárért elkészít egy szoftverspecifikációt az IBM személyi számítógépe számára. A legenda szerint Jack Sams, az IBM szofverrészlegének vezetője arra kérte Gatest, hogy készítsen alternatív megoldásokat a CP/M-86-os OS-re, mire a Microsoft vezetője azt válaszolta, hogy talán már meg is van.

  • 1983. május 2.

    A Microsoft a Word alkalmazás első változatának bejelentésével egy időben vezette be a grafikus felületű program kezelésének megkönnyítésére kialakított első egerét, a Microsoft Mouse-t is. A kétgombos, viszonylag primitív eszközből közel 100 ezer darabot gyártottak, de csak körülbelül ötezret tudtak belőle eladni, míg 1985-ben piacra nem dobták az egér jelentősen átalakított változatát.