PrivacyScore: ingyenes alkalmazás az adatvédelemért

Egy újabb, az FCC által jóváhagyott megoldás gondoskodik azon emberek megnyugtatásáról, akik attól félnek, hogy a Facebookon közzétett személyes adataik esetleg kiszivároghatnak. A piackutatással foglalkozó PrivacyChoice fejlesztése egy gombnyomásra megmondja az adott programról vagy játékról, hogy az mennyire biztonságos, továbbá azt, hogy nyomon követi-e a felhasználót, és ha igen, akkor ki által.

„Napi szinten több mint százmillió felhasználó él a Facebook-alkalmazások nyújtotta lehetőségekkel, ami által több száz vállalat juthat hozzá személyes adataikhoz. Mindegyik cég más és más adatvédelmi irányelvet vall, aminek eredményeképpen a legtöbb fejlesztő még az elvárt, legalacsonyabb szintet sem képes meglépni. A kutatásunk kimutatta, hogy azok az alkalmazások a legveszélyesebbek, amik ezeknek a minimális elvárásoknak sem tudnak megfelelni” – nyilatkozta a szervezet alapítója és vezérigazgatója, Jim Brock.

A PrivacyChoice nyilvánosságra hozta egy másik kutatásának az eredményét is, ami a legnagyobb gyártók alkalmazásait vizsgálja. Az eredményből kiderül, hogy a közösségi oldal legbiztonságosabb játéka a Playdom, amely a 100-as skálán 93 pontot ért el. A második helyezett az Electronic Arts játékbázisa lett, egységesen 91 ponttal. A „futottak még” kategória díját a népszerű programjaikról híres Zynga és a K-Faktor kapták meg a maguk 82 és 72 pontos minősítésével. A vizsgált alkalmazások átlagpontszáma 78 pont lett.

„Mivel valós időben tudjuk az információt publikálni, a Facebook-alkalmazások univerzumának első adatvédelmi barométerét köszönthetjük a PrivacyScore-ban. Immáron objektív módon tudjuk mérni a különböző kiadók és reklámcégek adatvédelemért tett erőfeszítéseinek folyamatát. Az olyan eszközök, mint a PrivacyScore segítenek a webes felhasználóknak abban, hogy lássák: melyik cégek felelnek meg az adatvédelmi elvárásoknak, és melyek nem."

Azóta történt