Gyengébb negyedévet zárt a Netflix, mint várták

Több sorozat is csúszott, emiatt maradhattak el a számok. A második negyedévben érkezik az új House of Cards, ez segítheti a bővülést.

Nem egészen úgy alakultak a negyedéves számok, ahogyan azt a tőzsde, vagy akár maga a Netflix vezetősége eltervezte. Mind az amerikai, mind a nemzetközi piacokon kevesebb új előfizetőt fogott a szolgáltató, mint ahogy előzetesen kalkuláltak.

Az Amerikai Egyesült Államokban előfizető ügyfelek száma 1,42 millióval nőtt, ehhez képest a Wall Street 1,59 milliós gyarapodást várt, a Netflix pedig 1,5 milliót prognosztizált. A nemzetközi számok is hasonlóan elmaradtak a várakozásoktól, 3,53 milliós növekedés valósult meg a Wall Street 3,9 milliós és a Netflix 3,7 milliós előrejelzéséhez képest.

A részvényeseknek küldött értesítőben a szolgáltató azt írja, mindez nem befolyásolja a hosszabb távú terveket, a különbözet pedig abból fakad a magyarázat szerint, hogy egyes tartalmak megjelenése a második negyedévre tolódott, ezzel pedig egyes fogyasztók is úgy döntöttek minden bizonnyal, hogy kivárnak az előfizetéssel. Példaként a House of Cards sorozatot hozza fel a vezetés.

Ezek fényében az sem meglepő, hogy a Netflix erősebb második negyedévet vár a korábbiakban közzétett adatoknál. A részvényesekhez eljuttatott levélben szóba kerül az Amazon is, Jeff Bezos vállalata ugyanis megszerezte az NFL közvetítési jogait. Ez a Netflix szerint számukra nem volna jó stratégia, a tetemes összeget inkább filmekre és sorozatokra költik, ezzel járnak jobban a saját számításaik szerint.

A cég szerint az internetes TV előfizetések nem jelentenek igazán veszélyt, az élő műsor üzleti modellje ugyanis teljesen más, mint amihez ügyfeleik szoktak és amit elvárnak. A reklámmentes, on-demand tartalmak remekül kiszolgálják az igényeket, a Netflix továbbra sem kíván élő, de reklámokkal megszakított tartalmakat nyújtani.

Az első negyedév alapján módosított várakozás az USA területén 600 ezer új előfizető (a Wall Street ezt 420 500-ra teszi), míg a nemzetközi bővülést 2,6 millióra, szemben a független szakértők 2,1 milliós várakozásával.

Előzmények