Szuperszámítógépet küldenek a Nemzetközi Űrállomásra

A kísérlet és teszt távlati célja a Mars-expedíció előkészítése.

Hétfőn bocsátják fel azt a rakétát, amely a NASA és a Hewlett Packard Enterprise (HPE) közös projektjében egy szuperszámítógépet visz a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), és a teszt fő célja, hogy előkészítsenek egy olyan számítógépes erőforrást, amelyet majd a jövőbeni Mars-misszió során tudnak felhasználni. A HPE által épített Spaceborne Computer a Kennedy Űrközpontból indul a SpaceX CRS-12 hordozóval, amely a Dragon szállítóval juttatja el a gépet az űrállomásra.

A tesztet egyévesre tervezik – körülbelül eddig tart majd, míg az első emberes űrhajó eljut a Marsra. Alain Andreoli, a HPE adatközponti üzletágának vezetője blogbejegyzésében elmondta, hogy bár az expedíció kivitelezéséhez szükséges számítások nagy részét a Földön végzik el, ám amikor az űrhajósok a Marsra érkeznek, a kommunikációs késleltetés már negyven perc lesz (oda-vissza), így a váratlan helyzetek megoldásakor szükség lesz arra, hogy a misszió tagjai rendelkezésére álljon egy olyan fejlett számítástechnikai kapacitás, mely segít nekik: ez lenne a Spaceborne Computer. Emellett azonban – teszi hozzá Andreoli – a hosszú távú űrbéli kísérlet minden bizonnyal hoz majd olyan eredményeket és felismeréseket, melyeket a földi használatú gépek fejlesztésében is fel lehet majd használni.

Spaceborne Computer
[+]

Maga a szuperszámítógép egyébként hardveresen nem tartalmaz semmi különlegességet: a HPE Apollo szervereinek megoldásait használták fel, a gépen Linux operációs rendszer fut. Ebben az a különlegesség, hogy a NASA a missziók során általában speciális, robusztus számítógépeket használ, hogy azok ellenálljanak a különleges körülményeknek – mint pl. a sugárzás, a mikrometeoritok, a napkitörések hatása, áramingadozás, hűtési problémák stb. –, ám e szuperszámítógép esetében egy ilyen hardver kialakítása nagyon költséges lett volna, ezért a HPE inkább „optimalizálta” a kereskedelmi forgalomban is kapható gépet: felkészítették a szoftvert arra, hogy a fent említett káros hatásokra képes legyen reagálni. A szuperszámítógép egyetlen igazán speciális része az egyedi vízhűtéses burkolat.

Azóta történt

Előzmények