Nem törvénytelen előtelepített szoftverekkel árulni számítógépeket

Az Európai Bíróság jogértelmezése nem igazán jó hír a nyílt forrású szoftverek támogatóinak.

Az Európai Unió Bírósága (CJEU) ma kihirdetett határozatában kijelentette, hogy nem számít tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak az, ha egy számítógépeket készítő gyártó a termékeire (pl. egy laptopra) előre telepít fel szoftvereket, mivel – szól az indoklás – a vásárlók többsége szereti ezt a gyakorlatot, vagyis azt, ha nem neki kell szoftvereket telepítenie, hanem a vásárlás után azonnal használatba veheti a készüléket.

Nem akart Windowst

A szóban forgó pert a Sony ellen indította egy francia állampolgár, Vincent Deroo-Blanquart, aki panaszában azzal érvelt, hogy a tőlük vásárolt laptopon egy Windows Vista Home operációs rendszer volt, ám ő ezt nem kérte, ezért költség-visszatérítést követelt a vállalattól. A panaszos a Sonyt is megkereste, ám ők a visszatérítést megtagadták, ehelyett felajánlották a tranzakció törlését, vagyis a gépet visszakérték a vételár visszafizetéséért cserében.

A bíróság ezzel szemben azt állapította meg, hogy az operációs rendszer árának külön fel nem tüntetése nem félrevezető.

A felperes panaszában a 2005-ben kiadott EU-s irányelvre hivatkozott, melyben a tisztességtelen kereskedelmi magatartások tilalmáról van szó, és úgy ítélte meg, őt kár érte, mivel sem előtelepített operációs rendszer nélkül nem tudott laptopot vásárolni, sem pedig nem tájékoztatták arról, hogy a számítógép ára magában foglalja az operációs rendszert is.

A többség így szereti

A bíróság viszont arra az álláspontra helyezkedett, hogy a gyártó a megfelelő szakmai gondossággal járt el, emellett az előtelepített operációs rendszer megfelel a vásárlók többsége igényeinek. Az, hogy a szoftver ára külön nem szerepelt – áll a döntésben –, nem akadályozta meg a vásárlót abban, hogy megalapozottan dönthessen.

Arra újra érdemes felhívni a figyelmet, hogy az Európai Bíróság nem hoz ítéleteket: hozzá akkor fordulnak a nemzeti bíróságok, ha az uniós szabályok értelmezését kérik. A határozatok kihirdetése után a perek tovább folytatódnak a nemzeti bíróságokon, ahol az ügyek indultak (jelen esetben a legfelsőbb francia instancián, a Semmítőszéken), és ezek a bíróságok hirdetnek ítéleteket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények