Elindult a Google Calendar

Mától elérhető a Google internetes naptárszolgáltatásának tesztváltozata. Maga az ötlet korántsem új – a Yahoo online határidőnaplója már jó ideje használható –, szakértők azonban nagy jövőt jósolnak neki, nem véletlen, hogy a keresőóriás nem akar kimaradni a buliból, amely amúgy is kiválóan illik hosszú távú stratégiájába. Abba a vízióba, amely az alkalmazásoknak és a legkülönfélébb személyes tartalmaknak a cég szervereire való költöztetésével biztosít platform- ás helyszínfüggetlen hozzáférést a felhasználók számára.

A Google Calendar nem csak azt tudja megmondani, éppen hányadika van ma, sőt nem is csak határidőnaplóként használható, hanem számos olyan funkcióval is bír, amelyek kihasználják az internet adta lehetőségeket. Például a felhasználónak lehetősége van arra, hogy mások – akár meghatározott személyek csoportja – számára láthatóvá tegyen egyes bejegyzéseket, vagy éppen meghívjon másokat egy-egy eseményre. Ha egy ismerősünk például betekintést enged számunkra a naptárába, azt egyszerűen importálhatjuk is sajátunkba, így aztán könnyedén összehangolhatjuk a találkozóinkat. Ahogy sajátunk, a nyilvános naptárak is kereshetők.


Ki gondolta volna, hogy április 5. Tajvanon és Dél-Koreában is ünnep? :)

A Google Calendar egyik izgalmas újdonsága, hogy nyelvi értelmezővel is ellátták. Ennek köszönhetően képes a gmailes leveleink – angol nyelvű – szövegében kiszúrni az utalásokat találkozókra vagy egyéb eseményekre, amelyeket aztán felvesz a határidőnaplóba. A QuickAdd funkción keresztül hétköznapi nyelven is kérhetjük tőle a találkozók felvételét (például azt begépelve – szintén angolul –, hogy „csütörtök délben ebéd a főnökkel”).

A szolgáltatás kompatibilis az iCal és az XML szabványokkal, így együttműködik az ezeknek megfelelő naptárszoftverekkel. A tervek szerint a Microsoft Outlookkal és mobil eszközökkel is tudja majd szinkronizálni az adatokat.

Azóta történt

Előzmények