A környéken lakó szexuális bűnözők új térképe a neten

Új szolgáltatást nyújt a szexuális „ragadozóktól” félők kezébe a Vision 20/20 nevű vállalkozás az Egyesült Államokban.

A szexuális bűnözők elleni kampányok világszerte megerősödtek, s különösen így van ez az USA-ban, ahol a közelmúltban több komoly lépést tettek abból a célból, hogy az állam bűnügyi adatbázisaira épülő tájékoztatás mind szélesebb körben elérhető legyen, s ne csak a hatóságok használják őket. A veszélyeztetettség iránti fokozott érdeklődést szinte robbanásszerűen növelte meg az internet használó gyerekek és tinédzserek féltése, mivel a világhálón a rossz szándékú emberek anonim módon kerülhetnek kapcsolatba ezzel a korosztállyal – s a közérzületet a politika is alaposan kiaknázza, aminek következtében nagy vitákat kavaró törvényjavaslatok, illetve szabályozások születnek meg.

A szülői aggodalom csillapítására mind több üzleti vállalkozás születik meg, melyek tevékenységének egyik fő célja – főleg a mobiltechnológia fejlődését kihasználva – elsősorban az online nyomkövetés. A Vision 20/20 új ajánlata kombinált szolgáltatást kínál, s ennek egyik látványos és könnyen kezelhető eleme egy ingyenes térkép, amelyen a már ismert, szexuális bűnöket elkövetők tartózkodási helyét lehet megtalálni.



A Windows Live Mapsra épülő térképes adatbázisba elegendő beírni a várost – esetleg az utcát is –, s a program kilistázza a környéken a szexuális bűntettekért már elítélt lakosokat. Az ikonokra kattintva megnézhetjük az illető adatlapját is, ahol a fénykép mellett ismertetőjegyek, illetve – általában – az általa elkövetett bűncselekmény is szerepel.

Az Egyesült Államok szövetségi adatbázisában jelenleg körülbelül 650 ezer ilyen elítélt szerepel, s a Vision 20/20 állítása szerint a regisztráltak száma évente – feltehetően az adatbázis bővítésének következtében – 25 ezerrel nő jelenleg. A vállalat ezért nyomkövető eszközt és szolgáltatást is kínál az érdeklődőknek.

Azóta történt

Előzmények