Nyereséges az AMD

Az Intel által fizetett „vigaszdíjnak” köszönhetően nyereséges volt az elmúlt év negyedik negyedévében az Advanced Micro Devices (AMD). Noha profitot a chipgyártó három évvel ezelőtt jelentett utoljára, a piac – talán mert nem látja biztosítva, hogy ezt az eredményességet önerőből is fenn tudja tartani a vállalat – mégsem volt hálás: a részvényárfolyam a számok közzétételét követően enyhén, 4,12 százalékkal amortizálódott.

A december 26-án zárult trimeszterben az AMD 1,65 milliárd dollár árbevételt és 1,18 milliárd dollár nyereséget ért el. Egy évvel korábban a forgalom 1,16 milliárd dollár, a veszteség pedig 1,43 milliárd dollár volt. A novemberben tető alá hozott kiegyezés részeként az Intel által kifizetett 1,25 milliárd dollár nélkül a vállalat 57 millió dollár veszteséget jelentett volna – a Wall Street ennél meredekebb mínuszt várt.

Az üzemi veszteség változatlanul az AMD tavaly önállósított félvezetőgyártó leányvállalatának, a GlobalFoundriesnek volt köszönhető, a chiptervező üzletág ugyanis operatív szinten nyereséges, 80 millió dollár profitot ért el. Az idén viszont végre teljesen leválik a gyártás a cégről, a leányvállalat számai már az első negyedévben sem fognak szerepelni a pénzügyi jelentésben.

Ami a chiptervező anyavállalat két üzletágának teljesítményét illeti: a mikroprocesszor-divízió 1,2 milliárd dollár árbevételt ért el, 39 százalékkal jobbat, mint egy évvel korábban, míg a grafikus chipekért felelős részleg 58 százalékkal, 427 millió dollárra növelte forgalmát. Mindkét termékkategóriában nőtt az eladási átlagár a megelőző, harmadik negyedévhez képest, de csökkent 2008 negyedik negyedévével összehasonlítva. A bruttó nyereséghányad, azaz a gyártási költségek levonása után megmaradó bevétel, szekvenciálisan 42 százalékról 45 százalékra nőtt.

A 2009-es év egészének mérlege: 5,4 milliárd dollár árbevétel és 304 millió dollár nettó nyereség. Egy évvel korábban a forgalom 5,8 milliárd, a mínusz pedig 3,1 milliárd dollár volt.

Az idei első negyedévre – a szezonális trendnek megfelelően – 5-10 százalék körüli árbevétel-csökkenést vár az AMD. „Elégedettek vagyunk a PC-piac alakulásával, sehol sem tapasztaltunk veszélyes készletfelhalmozódást” – mondta Dirk Meyer vezérigazgató, aki tartja magát ahhoz a korábbi prognózisához, mely szerint az idén 10-11 százalékkal bővül majd a szegmens. A cégvezető hozzátette: a grafikus chipek forgalmát ellátási nehézségek – konkrétan a chipgyártó partner tajvani TSMC gyártási nehézségei – fogták vissza.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

  • Nőtt az AMD részesedése

    Az elmúlt negyedévben rekordmennyiségű processzor fogyott. Az AMD minden szegmensben javított.

  • Az Intel a legnagyobb

    Tavaly az év eleji mélyrepülés miatt szerényen teljesített a félvezetőipar, de az idén látványos növekedés várható. Az Intel megőrizte vezető helyét.

  • Önerőből is nyereséges az AMD

    A chiptervező vállalat már nem konszolidálja veszteséges félvezetőgyártó leányának számait.

Előzmények

  • Nagyon megy az Intelnek

    A most már egyértelműen optimista chipgyártó erős hajrával zárta a tavalyi évet. A nyereséghányad rekordmagasságig emelkedett.

  • Kibékült az Intel és az AMD!

    A két rivális minden folyamatban lévő vitáját lezárta, és meghosszabbította keresztlicenc-megállapodását. Az AMD 1,25 milliárd dollárral gazdagabb lesz.