Az NSA törvényesen végezte a megfigyeléseket

Egy amerikai szövetségi bíróság tegnapi határozatában kimondta, hogy a vezető nemzetbiztonsági ügynökség (National Security Agency – NSA) törvényesen és jogszerűen gyűjtötte az amerikaiak telefonhívási adatait, és ezzel elutasították a felperes American Civil Liberties Union keresetét.

William Pauley döntése azért okozott kisebb meglepetést, mivel nemrég, december 16-án egy hasonló ügyben egy másik bíró, Richard Leon épp ellenkezőleg ítélte meg az NSA tevékenységét, amikor kijelentette, hogy a „szinte orwelli” megfigyelési program nagy valószínűséggel alkotmányellenes.

Pauley nem így látja, és az 54 oldalas határozatban leírja, hogy az NSA a teljesen törvényesen végzett külföldi adatgyűjtés során valóban szükségszerűen „besöpört” amerikai adatokat is, ám nincs arra bizonyíték, hogy a kormány visszaélt volna ezekkel, mivel azokat csak és kizárólag a terrorizmus elleni küzdelemben használták fel. A bíró úgy ítéli meg, hogy mivel a terrorszervezetek a modern technológia segítségével decentralizáltan képesek működni, támadásaikat akár távolról vezérelve is végre tudják hajtani, az állami adatgyűjtés nem más, mint a hatóságok hatékony és jogszerű „ellencsapása”.

Azóta történt

Előzmények