Nagy bajban van a Nokia, zuhannak a részvényei

Az utóbbi idők egyik legnagyobb megrázkódtatását éli át az egy ideje már lejtőre került finn telefongyártó a napokban. A tavaly szeptemberben válságmenedzserként színre léptett Stephen Elop tevékenységének kritikája is lehet, hogy a vállalatvezető tegnap kénytelen volt bejelenteni: a második, áprilistól júniusig tartó üzleti negyedévben sokkal kevesebb telefont, illetve ehhez kapcsolódó szolgáltatást értékesítettek, mint amire számoltak, és verseny következtében csökkenő árak miatt jelenleg még annak is megvan az esélye, hogy a negyedévet veszteséggel zárják – a legjobb esetben is csak minimális nyereség várható. A tőzsde érzékenyen reagált a bejelentésre, a Nokia részvényárfolyama tegnap több mint 14 százalékot esett, és mai előrejelzés is azt mutatja, hogy nyitáskor tovább zuhan az árfolyam. A Nokia mobilos üzletága 2010 második negyedévében 6.8 milliárd eurós bevétel mellett 643 millió euró profitot termelt, az idei első negyedévben pedig 7,1 milliárd eurós bevétel mellé 690 millió euró profitot tudtak felmutatni.

Nokia shares

A romló eredményekre Elop már néhány hete utalt, amikor bejelentette, hogy az európai és a kínai kereslet visszaesése miatt körülbelül hét százalékkal kevesebb készüléket sikerült értékesíteni, mint az előző év hasonló időszakában. Egyes elemzők már egy ideje arra számítanak, hogy a ma már nem piacvezető cég teljes üzleti éve is veszteséges lesz, köszönhetően – ezt Elop is elismeri – az iPhone és az androidos telefonok piaci sikerének.

Stephen Elop bejelentette azt is, hogy mindent megtesznek a kedvezőtlen trend megfordítása érdekében: tovább folytatják a költségcsökkentési folyamatot, olcsóbb és újabb funkciókkal rendelkező készülékekkel jelentkeznek, emellett sokat várnak az év végén megjelenő, Windows Phone operációs rendszert használó telefonoktól: „A stratégiaváltások nem könnyű ügyek. Tisztában vagyunk azzal, hogy kiváló termékeket kell készítenünk, épp ezért fel kell gyorsítanunk a váltás folyamatát. Munkacsoportjaink ehhez tartják magukat, és bízunk abban, hogy sikeresen leszállítjuk az első Windows Phone-t futtató Nokia-terméket 2011 negyedik negyedévében.”

A cég a symbianos telefonokkal két éve még az okostelefon-piac élén állt 40 százalékos részesedésével, de 2011 elején 24 százalékkal már csak a második a 32 százalékot birtokló androidos gyártók mögött, míg az Apple, illetve az iOS 18 százalékot tudhat a magáénak.

Azóta történt

Előzmények