Az elvtárs is festőművész? – egy magyar csoda története

Ma hatvan éves az első magyar számítógép, az M-3. A legendás eszközről Képes Gábor, az NJSZT munkatársa készített egy hiánypótló összeállítást, és megkérdezte az alkotókat is.

Pontosan hatvan évvel ezelőtt, 1959. január 21-én számolt be az Esti Hírlap az első magyar elektronikus számítógép (korabeli szóhasználattal: „számológép”), az M-3 elkészültéről.

Ez igazán kerek évforduló, a magyar informatika születésnapja – írja Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ma megjelent összefoglalójában, melyben az ismert tények és információk mellett új adatok is szerepelnek, nem kevéssé annak köszönhetően, hogy a szerző megkereste a projekt ma még élő résztvevőit.

Mint írja, az ünnepelt gép közel tíz évig működött, Budapesten, majd Szegeden, ahol végül 1968-ban leselejtezték. A magyar technikatörténet unikális értékét nem lehet teljes egészében bemutatni, de fontos darabjai láthatóak a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállításában – további darabjai pedig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában. A gép leírása, műszaki adatai, története jól feldolgozott az NJSZT Informatikatörténeti Adattárában is.

Mint Képes Gábor cikkéből is világos, az M-3 históriájának elbeszélése nemcsak technikatörténet, hanem társadalomtörténet is: ahogy figyeljük a szereplők életútját, szakmai pályájukat, egyéni életüket: Magyarország történetének egy releváns aspektusát ismerhetjük meg.

Mindenkinek szívből javasoljuk, hogy olvassa el az összefoglalót – és ha módja van rá, látogasson el a kiállításra is, megéri.

Azóta történt

Előzmények