Netkávézók ezreit zárták be Kínában

Kínában a tavalyi év utolsó negyedévében több mint 12 500 internetkávézót zártak be a hatóságok. A helyi hírügynökség beszámolója szerint a netcaféknak a törvények megsértése miatt kellett lehúznia a rolót.

A lépésre – amint a Hszinhua fogalmaz – a „kínai fiatalok védelme” érdekében volt szükség. Az országban 2002-ben bevezetett szabályozás előírja, hogy internetkávézó nem üzemelhet az iskolák 200 méteres körzetében, ahogy meg van határozva az is, hogy a diákok a nap mely időszakában látogathatják az intézményeket. A 100 000-nél is több kínai netkávézóban ráadásul olyan szoftvert kell telepítenie az üzemeltetőknek, amely szűri a látogatható honlapokat és naplózza a böngészéseket. A kávézók azonban a rigorózus szabályozás ellenére is rendkívül népszerűek, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy viszonylag kevés kínai engedheti meg magának számítógép vásárlását.

Emberi jogi és szakmai szervezetek többször felhívták a figyelmet arra, hogy az országban jelentősen korlátozzák az internetes tartalmakhoz való hozzáférést. Legutóbb a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi médiajogi szervezet jelentésében szerepelt, hogy az internetes cenzúra és az e-mailek lehallgatásának technikája Kínában a legfejlettebb.

Azóta történt