Nem osztottak ki kétmilliárdot a hírközlésben

Az egyetemes szolgáltatók – a Magyar Telekom Rt., a Hungarotel Rt., az Invitel Rt., az Emitel Rt., és a Monortel Rt. – múlt évre vonatkozó támogatási kérelmét azért nem fogadta el a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az általa irányított Egyetemes Elektronikus Hírközlési Támogatási Kassza javaslatára, mert a társaságok beadványai nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak sem formai, sem tartalmi szempontból. A 2004-ben egyetemes szolgáltatást nyújtó öt vezetékes szolgáltató együttesen mintegy 2 milliárd forintos támogatási összeget igényelt a Kasszától.

Az egyetemes szolgáltatások körébe tartozik az, hogy az ország egész területén biztosítani kell olyan hozzáférést, ami lehetőséget ad belföldi és nemzetközi hívások, faxüzenetek és adatátviteli hívások kezdeményezésére és fogadására, illetve internet-hozzáférésre, legalább 9600 bit/s sebességű adatátviteli sebességgel. Szintén ebbe a körbe tartozik a nyilvános fülkék fenntartása az előírt lefedettséggel, az előfizetői névjegyzék elérhetővé tétele, valamint a tudakozói szolgáltatások nyújtása.

A Kasszától igényelt támogatás kiszámításakor a nettó elkerülhető költségek módszertanával, az előnyök és hátrányok figyelembevételével a társaságoknak bizonyítaniuk kell, hogy az egyetemes szolgáltatás nyújtása többletköltségeket jelent a számukra. A szolgáltatók ezzel szemben csak a hátrányokat mutatták ki beadványaikban, míg a szintén kimutatandó előnyöket nem, de az általuk benyújtott adatok a jogszabályi követelményekkel ellentétben auditálva sem voltak.

Az elutasító határozatok tervezeteivel a Kassza öt szolgáltatóból álló ellenőrző testülete – Magyar Telekom Rt. és a Hungarotel Rt. külön véleményével – egyetértett.

Azóta történt

Előzmények