Nem egyszerű lopás – a globális bankrendszer kerülhet veszélybe

Februárban támadók a bangladesi központi (jegy-) bank rendszeréből 81 millió dollárt loptak el. Ez önmagában is rendkívüli esemény, ám a történetnek még valószínűleg nincs vége, ugyanis ma a BAE Systems arra figyelmeztetett, hogy a támadók valószínűleg a globális pénzügyi rendszer alapelemeihez is hozzáfértek.

Hirdetés

A szóban forgó platform a SWIFT, egy nemzetközi bankközi hálózat, mely nagyon sok szolgáltatást kínál: számláról számlára történő átutalások, elszámolások, devizapiaci- és értékpapírügyletek, beszedési megbízások stb. E rendszernek tagja világszerte sok ezer pénzintézet. Hogy a fenyegetés komoly, bizonyítja, hogy a SWIFT a figyelmeztetést adott ki, amelyben közölték, hogy frissítést adtak ki, mivel valós a veszély, emellett tájékoztatták is a pénzintézeteket a fenyegetésről.

A közlemény szerint a hamis átutalások többségét blokkolták, de a 81 millió dollár eltűnt. Az igazi probléma az, hogy a BAE szerint nem egyszeri hackelés történt, hanem a crackerek magához a SWIFT-hez fértek hozzá, melyet kb. 11 ezer pénzintézet használ. Hogy a veszély valós, bizonyítja, hogy a SWIFT-et felügyelő szervezet a tagjait átvizsgálásra szólította fel.

A helyzet egyelőre még átláthatatlan, de könnyen lehet, hogy a bankrendszerbe behatolók sokkal több információhoz jutottak hozzá, mint hisszük. A SWIFT mindenesetre megnyugtató közleményt adott ki.

Azóta történt

Előzmények