Két karakteren bukott meg a világ legnagyobb bankrablása

Egy igen nagy értékű, közel egymilliárd dolláros lopás azért nem valósult meg, mivel a kiberbűnözők egyike elütött két karaktert – közölték a két érintett, a bangladesi központi, illetve a New York-i jegybank alkalmazottai, nevüket nem vállalva. A hackerek a kudarcba fulladt akció ellenére így is nagyjából 80 millió dolláros zsákmányhoz jutottak, és ezzel így is az ilyen bűnügyek toplistájára kerültek – írta meg belső forrásokra hivatkozva a Reuters.

A támadók bejutottak a bangladesi bank rendszerébe, és ott megszereztek több, a pénzátutaláshoz szükséges azonosítási adatot. Ezt aztán arra használták fel, hogy rövid idő alatt több tucat átutalási kérést küldjenek New Yorkon át, melyben az utalás célpontjaként Fülöp-szigeteki, illetve Srí Lanka-i pénzintézeteket jelöltek meg.

Egy darabig jól is ment minden, és körülbelül 81 millió dollárt sikeresen átutaltak a Fülöp-szigetekre, ám az ötödik próbálkozáskor, amikor is 20 millió dollár utalását kérték egy Srí-Lanka-i (nem létező) nonprofit szervezetnek, az ismeretlen hacker hibát vétett: a szervezet megnevezésekor a „foundation” helyett „fandation”-t gépelt be. Mivel az átutalás a Deutsche Bank rendszerén keresztül futott, ott – valószínűleg az automatikus hibakereső rendszer figyelmeztetése nyomán – felfigyeltek az elütésre, és rákérdeztek az utalásra a bangladesi banknál, akik ezek után azonnal letiltották a tranzakciót.

Ezzel nagyjából egy időben New Yorkban is felfigyeltek a nagyon rövid idő alatt érkező átutalási kérésekre, és ők is értesítették a bangladesi bankot, hogy valami gyanús.

Ezek után gyors intézkedéssel leállították az átutalásokat, és vizsgálatot indítottak. Ebből kiderült, hogy a hackerek által indított kérések – ha teljesítik mindet – nagyjából 850-870 millió dolláros kárt okoztak volna.

A híradás szerint az azóta eltelt időben a bangladesi bank az ellopott pénz egy részét már visszaszerezte, emellett együtt dolgoznak a Fülöp-szigetek pénzmosás elleni hatóságával, hogy a többit is előkerítsék. A sikeres visszaszerzés egyik oka volt, hogy az utalások egyik érintettje, a Pan Asia Banking Corp. alkalmazottjai felfigyeltek a nagy összegű utalásokra, ezért megkeresték a szintén érintett Deutsche Bankot, és közösen állították le a tranzakciókat.

A támadás körülbelül egy hónapja történt, de a most nyilvánosságra került információk szerint a bangladesi kormány felveti az amerikai jegybank felelősségét, mivel úgy vélik, nem állították le időben az átutalásokat, és megemlítették a per lehetőségét is.

Azóta történt

Előzmények