Nem a CPU-piac van az Intel új vezérének a víziójában

Az Intel képviseltette magát az éves Credit Suisse technológiai konferencián, amelyen a Bob Swan, a vállalat nemrég kinevezett elnök-vezérigazgatója először beszélt konkrétumok kapcsán a víziójáról. A pénzügyi szakember szerint a gyártó elsődlegesen az x86-os CPU-piacon elért, 90%-os részesedésének védelmére rendezkedett be az elmúlt években, és úgy gondolja, hogy ez vezetett oda, hogy számos kitörési lehetőségről lemaradtak.

A fentiek miatt Bob Swan a elsődleges feladatának azt tartja, hogy ezt a gondolkodásmódot "kiverje" a munkatársai fejéből, és a CPU-piaci részesedés helyett inkább az összes, szilíciumra épülő lapkákkal kapcsolatos, 30%-os részesedés elérésére és megtartására figyeljen az Intel. Ez évek óta az első nyilatkozat az Santa Clara-i óriáscég vezérétől, amelynek gyakorlatilag nem a CPU-piac van a középpontjában. Ez egyébként egy 66 milliárd dolláros szegmens (ha a 2017-es adatokat vesszük számításba), és ennek a 90%-át célozta az Intel, de az összes lapka tekintetében már egy 288 milliárd dolláros piacról van szó, aminek a 30%-a nagyobb lehetőségekkel kecsegtet. Ide beletartoznak a GPU-k, az FPGA-k, különböző speciális gyorsítók, lényegében bármi, ugyanis Bob Swan víziója szerint az Intel az ügyfeleinek a problémáit oldja meg az elérhető technológiákkal.

A vállalat vezére beszélt a 7 nm-es gyártástechnológiáról is, amely kapcsán kiderült, hogy az első ilyen termékük a 2021-es esztendő negyedik negyedévében érkezik.

Azóta történt