Napster: a nyárig még változatlanul

Már nem sokáig marad ingyenes a Napster, derül ki a Bertelsmann főnök, Thomas Middelhoff davosi bejelentéséből. Az mp3-ak legnagyobb és legrégebb óta működő kereső rendszere már csak néhány hónapig használható változatlan formában, ugyanis az idei nyártól "végre" fizetős szolgáltatássá alakítják át.

A "végre", természetesen nem a rendszert nap mint nap használó user-ek milliói szájából kórusban elhangzó méltatás, bár Middelhoff szerint ez nem hoz majd akkora változást, hogy a felhasználók száma komolyan megcsappanjon, sokkal inkább a Napster-nek magának megkönnyebbülés, hiszen illegális zene-terjesztést emlegetve sokan és sok helyütt bírálták már a programot.

A mostani tehát csak átmeneti időszak, a Napster mögé felsorakozott lemezgyártók, és természetesen a kezdeményezés létjogosultságáért (precedenst teremtve) először síkra szálló Bertelsmann kiadó támogatása minden bizonnyal elegendő lesz ahhoz, hogy a Napster lekerülhessen a jogsértések kicsiny tablójáról, bár ezzel jó pár felhasználó "kedvenc szoftverem" címét is elvesztheti.

Én mindenesetre nem hiszem, hogy semmi sem változik majd, amikor minden megváltozik..

Ugyan semmi közük a Napster pereskedéséhez, mert amúgy sem volt annyira felhasználóbarát a szoftver, mint sok későbbi alternatívája, de persze már most is van bőven választék mp3 és egyéb digitális zsákmányszerzésre, túl nagy megrázkódtatást tehát vélhetően nem okoz majd a Napster "kiesése", bár mint minden ilyen rendszert, a Napster-t is az őt használók tették azzá ami, mert maga a program csak eszköz, és nem rajta múlik, hogy tegnap is gond nélkül megtaláltam a Kristálykert egyik alkristályát, és nem csak azt, ha érted mire gondolok..