Nagy hal a FreeSoft horgán

A Freesoft Rt. megvásárolta a Big Fish webes fejlesztőcég üzletrészeinek 56,16 százalékát és megállapodást kötött a maradék 43,84 százaléknyi üzletrész januári megvételéről – jelentette be a cég.

A piac már augusztus óta várta az első Freesoft-akvizícióról szóló bejelentést, hiszen mint az a tőzsdei társaság kibocsátási tájékoztatójából kiderült, többek között cégvásárlásokra szánja a nyilvános kibocsátás során befolyt közel 700 millió forintot. Tegnap meg is érkezett a bejelentés, amelyben a Freesoft tájékoztatta a befektetőket, hogy megvásárolta a Big Fish Internet-technológiai Kft. üzletrészeinek 56,16 százalékát, és szerződést kötött a maradék 43,84 százalék januári megvásárlásáról.

A Big Fish név nem ismeretlen it-körökben, a társaságot a magyar webes fejlesztőpiac első öt cége között tartják számon. Portfóliója szinte a teljes webes szolgáltatási palettát lefedi, kezdve a honlapfejlesztéstől a szerverhostingig. A 20 főt foglalkoztató társaság nyereségesen működik, tavaly 75 millió forintos árbevétel mellett 3 milliós nyereséget termelt, idénre pedig 110-115 millió forintos árbevételt és a 2003-asat számottevően meghaladó nyereséget várnak – tudta meg a NAPI Gazdaság Haász Gabriellától, a cég ügyvezető igazgatójától.

A Big Fishért fizetett vételár nem haladja meg a Freesoft alaptőkéjének 10 százalékát, azaz kevesebb mint 130 millió forint, aminek legnagyobb részét ráadásul nem is készpénzben egyenlíti ki a cég. A Freesoft az akvizíciók lebonyolítására ugyanis egy ígéretesnek tűnő módszert dolgozott ki, mely szerint a vételár legnagyobb részét végső soron nem készpénzben, hanem saját részvényben fizetik ki. Ezzel érdekeltté teszik ugyanis a korábban az üzletet vivő tulajdonosokat és a menedzsmentet a további együttműködésben, márpedig egy webes cégben az egyik legnagyobb érték az ott dolgozók kapcsolati tőkéje és szaktudása. A saját részvénnyel történő fizetés esetén pedig – akárcsak egy menedzsmentösztönző programnál – a volt tulajdonosok továbbra is érdekeltek maradnak a jó teljesítményben, megőrizve ezzel a cég értékét.

Kérdéses, miként hangolható majd össze a Freesoft és a Big Fish működése, az új tulajdonos mennyiben tudja sikeresebben működtetni a céget, mint a korábbiak. Haász Gabriella szerint a két társaság tökéletesen kiegészíti egymás portfólióját, nincs olyan tevékenység, ahol átfedések lennének. Egy együttműködési lehetőség már is látható: a Freesoft szeretne aktívabban megjelenni az intranetes fejlesztési piacon, melynek során kitűnően felhasználható a Big Fish webes tapasztalata.

Az akvizíció bejelentése ezzel együtt furcsa módon semmiféle hatást nem gyakorolt a Freesoft-részvények piacára, ugyanis – akárcsak a korábbi napokban – egyetlen kötés sem született a papírokra.

Azóta történt

Előzmények