Mozilla blog (videó): fesztiválozók a szabad szoftverről

Ahogy az elmúlt pár évben mindig, tavaly is volt szabad szoftveres sátor a Hegyalja Fesztiválon. Tavaly a szokottnál is nagyobb erőfeszítéseket tettünk, hogy megismertessük az fesztiválozó közönséget a szabad szoftverekkel.

A Tokajban megrendezett zenei fesztivál évről-évre lehetőséget biztosít a civileknek a bemutatkozásra. A Civil faluban lévő sátorunkban:

  • meg lehetett ismerni a szabad szoftvereket, többek között a következőket: Firefox, LibreOffice, Ubuntu, SeaMonkey, Fedora
  • különböző nehézségű kérdéssorokkal kergettük az őrületbe, nevettettük meg a látogatókat
  • mód nyílt beszélgetésre a szabad szoftveres aktivistákkal
  • volt tanácsadás is
  • ki lehetett próbálni a Linuxot és a Firefoxot laptopon és mobiltelefonon is
  • lehetett nyerni is szabad szoftveres relikviákat, illetve érdeklődés esetén egy Ubuntu-CD-t is begyűjthettek a fesztiválozók

Az érdeklődés nagy volt, sokan figyelmesen hallgattak minket ezekről – a számukra ismeretlen – szoftverekről. Voltak persze olyanok akik a Firefoxot ismerték, de a többi szabad szoftvert nem. Meglepően sokan voltak olyan felhasználók, akik a Firefox mellett a LibreOffice és az Ubuntu vagy a Fedora rendszerek aktív felhasználói.

Az előző évektől eltérően – egy hirtelen jött ötlettől vezérelve – nem kép- és videóbeszámoló készült, hanem egy rövidebb riportsorozat. Ezt tekinthetitek meg az alábbi videón:

Ha van kedvetek részt venni a következő fesztiválos vagy egyéb szabad szoftveres megjelenésen, jelezzétek a fórumban.

Azóta történt

Előzmények