A új Firefox szelídebben viselkedik, amikor fogytán a memória

Letölthető a Mozilla Firefox 105-ös verziója.

Az asztali Firefox újdonságai

  • A nyomtatási előnézet párbeszédpanelben csak az aktuális oldal kinyomtatásának lehetősége került hozzáadásra.

  • A Firefox mostantól leválasztja a külső féltől származó serviceworkereket. Tehát a böngésző támogatja a particionált serviceworkereket a harmadik féltől származó kontextusokban. Harmadik féltől származó iframe-ben regisztrálhat serviceworker-eket, és az a legfelső szintű tartomány szerint lesz elkülönítve.

  • Az érintőképernyőn történő, navigációhoz való lapozás (két ujjal az érintőpadon balra vagy jobbra csúsztatva az előzmények vissza- vagy előretekintése) Windows operációs rendszeren mostantól engedélyezve van.

  • A Firefox mostantól megfelel a User Timing L3 specifikációnak, amely további opcionális argumentumokat ad a performance.mark és performance.measure metódusokhoz, hogy egyéni kezdő- és végidőket, időtartamot és további részleteket adhasson meg.

  • A nagy listákban az egyes elemek keresése mostantól kétszer gyorsabb. Ez a teljesítményjavítás az array.includes és az array.indexOf funkciót egy optimalizált SIMD technológiát használó verzióval helyettesíti.

  • A stabilitás Windowson jelentősen javult, mivel a Firefox sokkal jobban kezeli az alacsony memóriaigényű helyzeteket.

  • A Firefox Linuxon kevésbé valószínű, hogy kifogy a memória, és hatékonyabban teljesít a rendszer többi része számára, ha a memória fogytán van.

  • A touchpad görgetés macOS-en könnyebben használhatóvá vált a nem szándékos, tervezett görgetési tengellyel ellentétes irányban történő átlós görgetés kiszűrésével.

Firefox ESR újdonágok

A Firefox 102 ismét egy ESR (Extended Support Release) változat lett, amely a hosszabban karbantartott és frissített, nagyvállalati felhasználásra, vagy ritkábban érkező új funkciókra vágyó felhasználók verziója. A 102 ESR verzió mostani frissítése 102.3. A Firefox 91 ESR támogatása 2022 szeptember 20-án járt le. A Firefox 105 ESR verziójáról szóló kiadási megjegyzésket itt olvashatja el. Letölthető innen, de a Firefox 102-es verziót ki kell választani. (Az Firefox ESR 102-es alapverziójáról itt olvashat).

Az előző Firefox ESR – hosszan támogatott – 91.13.0 verziója támogatása 2022. szeptember 20-án lejárt, a 91.x verzió felhasználóinak a 102-es verzióra való frissítés ajánlott, amit a nem letiltott frissítés esetén a Firefox böngésző is kezdeményezni fog.

Az Firefox for Android újdonságai

  • Frissített interfész betűtípus az Android alapértelmezett betűtípusának használatával.

  • A más Firefox-eszközökről megosztott lapok mostantól a biztosan a Firefox-ban nyílnak meg.

  • Javítva a rögzített letöltések duplikálódásának problémája, ami akkor történt, amikor a felhasználó törölte a letöltést és újra letöltötte ugyanazt a fájlt.

  • Javított kép- és animációrongálás az Android 13 rendszert futtató Pixel 6, 6 Pro és 6a készülékeken.

Az Firefox for iOS újdonságai

  • A böngésző kezdőlap teljesítményének és elrendezésének javítása.

Fejlesztői újdonságok

  • Az Offscreen Canvas DOM API támogatása teljes kontextus- és betűtípus-támogatással. Az OffscreenCanvas API olyan vásznat biztosít, amely képernyőn kívül is megjeleníthető mind Window, mind Web Worker kontextusban.

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network 105-esre vonatkozó cikkében.

Letöltés

A Firefox ezen verziójával kapcsolatos teljes változáslista. A Firefox következő – 106-os – verziója, várhatóan 2022. október 18-án jelenik majd meg.

Azóta történt

Előzmények