A Mozilla bemutatta a Firefox utódjának a koncepcióját

Tegnapelőtt Chris Beard, a Mozilla Labs alelnöke egy érdekes, ám meglehetőst homályos blogbejegyzést tett közzé, melyben arról számolt be, hogy új, a nagyközönséget, a rajongótábort érintő projektet indítanak.

Beard írásának lényege, hogy olyan „konceptek”, vagyis olyan víziók, technológiai tervek véleményezésében, javításában kéri a felhasználók segítségét, amelyek több területen új szemléletű technológiai megoldásokkal kecsegtetnek. A szakember nagy nyitottságot sugárzó írásában arra is hivatkozik, hogy mivel nagyszabású, a jövő webes működését illető elképzelésekről van szó, nem csak a „kockák”, hanem az átlagos felhasználók véleményét is várják, hiszen itt nem konkrét technológiai kérdésekről, hanem inkább elvárásokról, a használhatóságról van szó.

Az egyikről már mi is írtunk, ez a Firefox mobilos verziója, mely az eddigi egyetlen videó ismeretében valóban innovatív, s azóta a sajtóban kiemelkedően pozitív véleményeket kapott megoldásokról tanúskodik. A másik két terv is természetesen a böngészőkhöz kapcsolódik, s ezek közül az „Aurora” kódnevű elképzelés igazán érdekes.

Ám ha el kéne mondani, hogy mi is ez, már nem vagyunk könnyű helyzetben. A videót megnézve az látszik, hogy az új elgondolás hangsúlyeltolódásokra épít: az interaktivitás, a szöveges helyett a képi megjelenítés és a navigáció új megoldásai kerülnek előtérbe – igaza van a BetaNews szakírójának: mintha nem is egy böngésző, hanem egy új operációs rendszer vázlatát látnánk. Talán épp ezért is nehéz értelmezni azt, amit a rövid filmben látunk – kevés a háttér-információ, ám az látható, hogy ha jelentős technológiai újítást nem is tartalmaz ez a koncepció, az adatok, alkalmazások képernyőn való megjelenítése tényleg forradalminak nevezhető: a szöveges adatkezelésből az ablakos és menüs megjelenítésen keresztül kialakuló mai kezelőfelületekre gyakorlatilag egyáltalán nem emlékeztet, már nem asztalként látjuk a videón a képernyőt, hanem egy háromdimenziós szobaként, térként, ahol az alkalmazások és adatok között nem a hagyományos lineáris, lépcsőzetes módszerrel tájékozódunk, hanem kicsit úgy, mint a való világban: térben mozgunk.

A Mozilla várja az ötleteket.

Azt hiszem, erről az elképzelésről még sokat fogunk írni a közeljövőben.

Azóta történt

Előzmények