Alakul a magyar mobiltévé

Mai közleményük szerint az Antenna Hungária és a T-Mobile által közösen, 2007 tavaszán elindított kísérlet folytatásaként az említett két cég a Vodafone közreműködésével végzi a DVB-H-alapú mobiltelevíziós tesztet. A jelenlegi munka Nokia-Siemens platformon zajlik, Nokia mobiltelefonok használatával.

A két mobiltársaság, valamint a Nokia-Siemens és az Antenna Hungária között létrejött megállapodás értelmében 2008. január végéig folytatódik a mobiltelevíziós kísérlet, mely technikai tesztből és közös felhasználói (ún. „friendly user”) tesztből áll. A DVB-H-alapú mobiltelevíziós programszórási kísérlet technikai tesztje során a Nokia Siemens Networks által biztosított platform berendezéseit illesztik az Antenna Hungária műsorszóró hálózatához, illetve a tesztben részt vevő mobiltársaságok hálózatához.

A kísérletben két mobiltelefon-típus áll rendelkezésre: a Nokia N92-es és Nokia N77-es készülékek, melyekkel az ORTT és a tartalomszolgáltatók által engedélyezett műsorok vehetők. A korábbi teszthez képest több, összesen 11 televíziós csatorna műsora tekinthető meg, ezek között szerepelnek hírcsatornák, sport- és zenei adók. A televíziós műsorok mellett interaktív szolgáltatások is kipróbálhatók a kísérlet során.

A technikai tesztet követő felhasználói tesztben a kiválasztott 200-300 felhasználó e televíziós tartalmakat nézheti, a szolgáltatók pedig a tényleges igényekről, a várható fogyasztói szokásokról valamint a lefedettségi viszonyokról szerezhetnek információkat. A kapott adatok alapján valósítható meg az üzleti modell finomítása, illetve a későbbiekben indítandó kereskedelmi szolgáltatások meghatározása.

Az Antenna Hungária szándéka a teszttel az, hogy továbbfejlessze azokat a műszaki megoldásokat, melyekkel a későbbiekben a hazai mobilszolgáltatók részére DVB-H-technológián alapuló mobiltelevíziós programszórásra alkalmas hálózatot tud biztosítani.

Azóta történt

  • A YouTube már mobilon is elérhető

    A videomegosztó oldal új kereskedelmi célpontja a mobiltelefon-tulajdonos.

  • A mobilszolgáltatók közösen védik a fiatalok érdekeit

    Összefogtak a magyarországi mobilszolgáltatók a gyermek- és fiatalkorú telefonálók védelmében és az emelt díjas szolgáltatások szabályozásáért.

  • 1926. január 26.

    John Logie Baird (1888–1946) skót villamosmérnök, a televíziós műsorszórás egyik úttörője bemutatót tartott a londoni Royal Institutionben. Készülékével ő volt a világon az első, aki az 1920-as évek közepén képes volt mozgóképet nagy távolságra is közvetíteni. Egy évvel korábban, 1925. március 25-én a londoni Selfridges áruház közönségének tartott vetítésen mutatta be a mozgó sziluetteket (ujj-játékokat) élőben közvetítő készülékét.

Előzmények