Online hitelkalkulátort mutatott be a Nemzeti Bank

Jöhet az online hitelnyújtás is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn jelentette be, hogy eddig már hat intézmény számára engedélyezte Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) termékének legkorábban 2021 januárjától történő forgalmazását.

Indoklásukban megemlítik, hogy a minősített hitelek elterjedése a verseny erősödését eredményezheti, támogathatja a megfelelő ügyfél-tájékoztatást, a hitelezéshez kapcsolódó határidők rövidülését, valamint ösztönözheti a teljes körű online hitelfelvételi folyamatok széles körű elterjedését.

A hitelnyújtói ajánlatok nagy pontosságú összehasonlítását az MNB által üzemeltetett MSZH Összehasonlító oldal is támogatja. Az Összehasonlító kalkulátor a hitelnyújtók által biztosított árazási képleteknek köszönhetően a személyre szabott ajánlatok pontos, táblázatos, alapértelmezetten a teljes hiteldíj mutató (THM) szerint növekvő sorrendű megtekintését teszi lehetővé.

A platform a piaci verseny fokozása céljából jött létre, az igénybevétele díjmentes. Az MSZH Összehasonlító oldal objektív módon jeleníti meg az ajánlatokat, így nincs lehetőség azok kiemelését biztosító szolgáltatások igénybevételére sem. Ezáltal a kalkulátor nem torzítja a piaci árakat, a standard hitelfeltételekkel együtt biztosítja, hogy az előre sorolt ajánlatok valóban kedvezőbbek az őket követőknél.

Az Összehasonlító oldal a későbbiekben lehetővé teszi majd, hogy az ügyfelek a kiválasztott ajánlat megkötését a hitelező online felületére átnavigálva egyszerűen, az összehasonlításhoz már megadott adatok ismételt rögzítése nélkül kezdeményezzék.

Az MSZH-termékek esetében a hitelnyújtóknak biztosítaniuk kell az online ügyintézés lehetőségét a teljes hitelnyújtási folyamatot lefedve, az azonosítástól kezdve a hitelbírálaton és a folyósításon keresztül az előtörlesztési szándék bejelentéséig. Online hitelfelvétel esetén az intézmények az MSZH-termékek tekintetében folyósítási díjat nem számíthatnak fel. A minősítést elnyerő intézményeknek a náluk már számlát vezető vagy hitellel rendelkező ügyfelek esetében legkésőbb 2021. április 1-től, új ügyfelek számára pedig legkésőbb július 1-től kell biztosítaniuk a teljes körű online hitelnyújtás lehetőségét.

Azóta történt

Előzmények