Visszavág a TomTom: ők a Microsoftot vádolják lopással

A holland, navigációs eszközöket gyártó cég, a TomTom bejelentette, hogy keresetet nyújtottak be a Microsoft ellen szabadalomsértés tárgyában.

E bejelentés nyilvánvalóan válasz arra, hogy a redmondi cég néhány héttel ezelőtt hasonló vádakat fogalmazott meg a hollandok ellen, s ezért akkor pert indítottak a TomTom ellen az Egyesült Államokban. A TomTom szóvivője tegnapi sajtótájékoztatóján csak annyit mondott: „Megerősíthetem, pereljük őket”, de arra már nem kívánt válaszolni, hogy milyen ügyben, milyen jogi alapon teszik ezt. (A PC Pro úgy tudja, a Streets and Trips térképes Microsoft-alkalmazás a per tárgya.)

A Microsoft keresete akkoriban nagy visszhangot váltott ki, mivel a cég összesen nyolc szabadalom miatt kérte az eljárás indítását, közütk a FAT 32 fájlrendszer használata miatt, ami fölöttébb aggályosnak tűnik, hiszen ez az eddig ilyen esetekben meg nem kérdőjelezett terület érinthet a Linuxon fejlesztő cégek mellett mobilgyártókat is – már ha ez tendenciának, s nem egyszeri alkalomnak tekinthető, ahogy a kissé hisztérikusan reagáló MS-ellenes tábor állítja.

A Microsoft képviselői viszont határozottan tagadták a Linux ellen folytatott keresztes hadjárat vádját, s arra hivatkoztak, hogy csak egy cégről van szó, s az érintett ügyekben a TomTom-mal már egy éve tárgyalnak, s azért indítottak pert, mert nem sikerült megállapodásra jutniuk.

Azóta történt

Előzmények