A szabadalmi hiénák újabb zsíros falathoz jutottak

Hirdetés

Egy texasi bíróság elrendelte, hogy szabadalomsértés miatt a Microsoft fizessen 200 millió dollárt egy kanadai cégnek, mivel az engedélyük nélkül használta fel technológiájukat a Word 2003, illetve 2007 szövegszerkesztőben. (Az eljárás helyszíne valószínűleg nem véletlen, mivel ez a bíróság híres szabadalompártiságáról, s számtalanszor ítéltek már meg súlyos összegeket a felpereseknek.)

Az i4i nevű cég vezetője kitörő örömmel fogadta a döntést, s elmondta, hogy a hosszúra nyúlt eljárás folytán a bíróság a bizonyítékok és tanúvallomások alapján nem is határozhatott volna másképp. David Bowermaster, a Microsoft szóvivője viszont csalódottságának adott hangot, mivel szerinte egyértelmű, hogy ők nem hibáztak, s kijelentette, hogy fellebbeznek.

A szabadalmi perek (és az úgynevezett szabadalmi trollok) virágkorukat élik, a Microsoftot épp a múlt hónapban marasztalták el egy hasonló ügyben, akkor a szingapúri-amerikai Uniloc egy kalózellenes megoldásának engedély nélküli használata miatt kötelezték a redmondi céget 388 millió dollár kifizetésére.

Azóta történt

  • Beperlik a Twittert

    Szabadalomsértés vádjával citálja bíróság elé a népszerű közösségi szolgáltatást közvetítő vállalatot egy texasi cég.

  • Betiltották a Word forgalmazását

    Egy amerikai bíróság végzésének értelmében a Microsoft nem értékesítheti a Word szövegszerkesztőt jelenlegi formájában.

  • A Microsoft alelnöke egységes szabadalmi rendszert javasol

    Horacio Gutierrez szerint most van itt az idő, hogy létrejöjjön egy globális szabadalmi rendszer, mely a nemzeti hivatalok lassú és sokat kritizált munkája helyett világméretekben segítené a gazdaságot.

Előzmények