Trendváltás: az operációs rendszerek biztonságosabbak, a böngészők sebezhetőbbek

A Microsoft legújabb biztonságtechnikai jelentése (Microsoft Security Intelligence Report) szerint az alkalmazásokon keresztül érkező támadások száma nő, miközben az operációs rendszerek támadhatósága csökkent. Mindezt azokra az adatokra alapozza a szoftveróriás, amelyeket több millió számítógépről gyűjtöttek be világszerte.

A gépekről eltávolított kártékony és nemkívánatos programok száma 43%-kal nőtt az első félévben, s ezeknek egyharmada trójai alapú féreg volt. A böngészőn keresztül érkező támadások fele Kínát érte, a második helyen az Egyesült Államok áll 23%-kal. Kína fertőzöttségi szintje 6,6%, ami 41%-kal magasabb a 2007-es év második felében mért értéknél, bár egy picit kisebb, mint amennyit az ipari szakértők vártak. Jose Nazario, az Arbor Networks egyik biztonsági szakembere szerint Kína fertőzöttsége magasabb lehet a redmondi cég által mért értéknél, ámbátor a böngészőkön keresztüli támadások magas száma nem lepte meg. „Funkciógazdagságuk miatt az átlagemberek esetében a böngészők kerültek a középpontba, ám a böngészők funkciógazdagsága egyben növeli a sebezhetőségek számát is” – mondta Nazario.

Miközben a biztonsági szakértők azon dolgoznak, hogy csökkentsék az operációs rendszerek sebezhetőségeinek a számát, a Microsoft kutatása azt mutatja, hogy az üzleti és a magánszférát érintő problémák és fenyegetések szaporodása folytatódik. „A Microsoft Security Intelligence Report megadja a lehetőséget, hogy megosszuk a partnereinkkel az elemzés által birtokunkba jutott információkat a legnagyobb fenyegetést jelentő területekről, s így védelmet biztosítsunk számukra” – nyilatkozta Vinny Gullotto, a Microsoft Malware Protection Center általános vezetője.

Természetesen a Microsoft javaslata magában foglalja a programok folyamatos frissítését, tűzfalak használatát, valamint antivírus és antispyware termékek telepítését. Nem feledkeztek meg a figyelmeztetésről sem, mely szerint linkeket és csatolt állományokat ne nyissunk meg sem e-mailből, sem IM-ből, amíg nem győződtünk meg arról, milyen károkat szenvedhetünk egy esetleges fertőzés által. Nazario szerint a Microsoft méreténél fogva alkalmas arra, hogy megfelelő módon kezelje a begyűjtött adatokat, illetve tudósítson azokról.

Azóta történt

Előzmények