Microsoft: protokolláris lazítás

A Microsoft – az Európai Bizottság kritikáját megszívlelve – kész módosítani a Windows operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencfeltételein. A szoftvervállalat a testület legtöbb javaslatát elfogadta, ám fél tucat kérdésben még folyik az egyezkedés – írja az InfoWorld.

Amint arról beszámoltunk, az EB tavaly márciusban arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást. A lebutított Windows már megjelent a piacon – ennek egyelőre csupán a nevét kifogásolták Brüsszelben –, ám a kommunikációs protokollok elérhetőségével kapcsolatban éles bírálatok érték a céget.

A Szabad Szoftver Alapítvány európai tagozata azt kifogásolta, hogy a Microsoft a nyílt forrású szoftverek fejlesztőit hátrányosan megkülönböztető licencfeltételeket szab. Többek között e panasz alapján – újabb bírság kiszabását kilátásba helyezve – kötelezte az EB a szoftvercéget a feltételek átdolgozására.

A testület 26 esetben talált kivetnivalót az eredeti dokumentumban, ezek közül 20-at korrigált a Microsoft. A fennmaradó kifogások között szerepel, hogy a licencfeltételek a Microsoft szellemi jogainak sérelmére hivatkozva nem teszik lehetővé a protokollok nyílt forrású szoftverekkel való terjesztését. Ebben az esetben az jelenthet megoldást, ha – a bevett open source módszertől eltérően – a protokollokat forráskód nélkül csomagolnák a szoftverekhez.

A Microsoft – szintén a nyílt forrású fejlesztők érdekeit védő bizottsági kifogásokat szem előtt tartva – jelentős mértékben csökkentette a protokollok kipróbálásáért kiszabott díjakat is. Korábban a vállalat a próbáért napi 5000 dollárt kért, most azonban már csak 644 dollárt számolna fel. Ez az összeg egyébként – ha az ügyfél a protokoll megvásárlása mellett dönt – levonható a licencdíjból.

Azóta történt

Előzmények