További bírságra számíthat Európában a Microsoft

Az Európai Bizottság szerint a Microsoft nem teljesíti maradéktalanul azokat a kötelezettségeket, melyeket a versenyügyi törvények megsértése miatt szabott ki rá tavaly az európai testület. Ha a szoftvervállalat nem tesz meg mindent a szankciók végrehajtása érdekében, további – napi árbevételének legfeljebb 5 százalékára rúgó – bírságra számíthat.

Amint az ismert, az EB tavaly márciusban arra kötelezte a Microsoftot, hogy hozza nyilvánosságra azokat a technikai információkat, melyek lehetővé teszik a rivális szoftvergyártók számára a Windows operációs rendszert futtató kliensekkel és kiszolgálókkal teljes mértékben együttműködő szerver operációs rendszerek fejlesztését és dobjon piacra egy olyan Windows-változatot is, amely nem tartalmazza a Windows Media Player médialejátszó alkalmazást.

A lebutított Windows már megjelent a piacon, ám a kommunikációs protokollok elérhetősége nem teljes – állítja a bizottság. A szükséges technikai dokumentumok ugyanis csak nehezen hozzáférhetőek, ráadásul csak meglehetősen előnytelen licencfeltételekkel vásárolhatók meg. Az egyik legnagyobb probléma – állítja az EB –, hogy így éppen a nyílt forrású operációs rendszereket fejlesztő cégek nem juthatnak hozzá az információkhoz, noha számukra lenne a legfontosabb ezek megszerzése.

A Microsoft a panaszra reagálva elmondta: azonnal válaszolnak az EB felvetésére és mindent megtesznek a kötelezettségek teljesítése érdekében. Amennyiben a bizottság nem találja kielégítőnek a szoftvergyártó intézkedéseit, kifogásokkal élhet és további bírság kiszabását kezdeményezheti. Ennek összege a vállalat napi árbevételének legfeljebb 5 százaléka lehet, ami a tavalyi 36,8 milliárd dolláros éves forgalmat figyelembe véve akár 5 millió dollár is lehet – naponta.

Azóta történt

Előzmények