Korrupciógyanú a Microsoft magyarországi partnereinél

Sem az anyavállalat, sem a hazai képviselet nem ad ki érdemi információkat, de jelentős változások történtek.

Bízvást lehet mondani, hogy bombát robbantott tegnap a 24.hu riportja, amelyben arról számoltak be, hogy a Microsoft magyarországi képviseleténél egy belső vizsgálatot folytattak le korrupciógyanús történések miatt, és ennek komoly következményei is lettek.

A lap beszámolója szerint a magyarországi vizsgálat párhuzamosan zajlott a romániaival – erről az ügyről az IT café is többször tudósított –, és a kétéves nyomozás eredményeit mindeddig nem hozták nyilvánosságra. Ugyanakkor a 24.hu információi szerint az átvilágítást a Microsoft maga indította nyomozati munkában jártas szakértőkkel és egy magyar ügyvédi iroda bevonásával, a legfontosabb cél a milliárdos állami szerződések felülvizsgálata volt. A lap megkeresésére a Microsoft Magyarország nem cáfolta a vizsgálat tényét, de érdemi információval nem szolgáltak.

Ezért egyelőre csak feltételezés, hogy több vezető beosztású alkalmazottat is elbocsátottak a nyomozás következtében, az viszont bizonyos, hogy a Microsoft Magyarország az érintettek számára teljesen váratlanul felmondta a legnagyobb négy magyarországi partnere közül háromnak a szerződését. Az úgynevezett LAR-partnerektől (large account reseller) – állítólag etikai okokra hivatkozva – egyik napról a másikra megvonták a szoftverekre és más termékekre vonatkozó értékesítési engedélyt. Azt ki kell emelni, hogy a Microsoft Magyarország korábban direktben nem foglalkozott termékeladással, csupán egyfajta marketing- és menedzsercégként szervezte a piacot. A kormányzattal és a közigazgatási szervekkel a LAR-partnerek kötötték meg elég nagyfokú önállóság mellett az üzleteket, és ők közvetítették a megrendeléseket a Microsoft írországi központjának.

A riportot jegyző újságíró felhívja arra is a figyelmet, hogy nem lehet véletlen az, hogy épp akkor mondták fel a szerződéseket, amikor a vállalkozás volt kormányzati kapcsolattartója, Sagyibó Viktor kormányzati szerepkörbe került – ő 2016-ban csendben távozott a Microsoft Magyarországtól, és két hétig(!) az egyik LAR-partner, a Humansoft tulajdonosánál, a 4IG Zrt.-nél volt vezérigazgató.

Azóta történt

Előzmények