Rengeteg embert épít le a Microsoft, máshol is ez a divat

1900 embert küld el a Microsoft az Activision Blizzard és az Xbox részlegektől, de leépít az eBay, az SAP, az Aurora és a Business Insider is például.

Az elmúlt hetekben napi többször lehetett hallani, hogy idén is folytatódnak a leépítések, de ezúttal kevésbé tömegesen, kicsit célzottabban. Sokan a hatalmas AI-költségeket fedeznék, a profitot növelnék még tovább a kirúgások révén, mások a működést és a folyamatokat tennék hatékonyabbá. A Google és az Amazon idén már több körben, számos részleget érintően hajtott végre leépítéseket. De a trend sok céget elér.

A Bosch, a CI Games, a Riot Games is jelentős munkaerőtől válik meg, van, ahol a lassuló EV-szektorra, máshol az önvezetés megtorpanására vagy épp a sok éppen futó és veszteséges projektre hivatkoznak.

Az eBay a dolgozók 9 százalékát, 1000 embert bocsájt el, és a külsősök szerződéseiből is sokat megszüntet. Az SAP az AI irányába struktúrálja át magát, így 8000 embert állása került veszélybe. Ezeket az embereket részben átképzik, a többséget várhatóan kedvező csomaggal vennék rá önkéntes távozásra. Az önvezetéssel foglalkozó Aurora is leépít, a Business Insider a dolgozók 8 százalékát küldi el.

A Microsoft is folytatja a kirúgásokat, 1900 embert épít le az Activision Blizzard és az Xbox részlegektől. Ez a Gaming divízió 8 százalékát jelenti körülbelül, és főként az Activision Blizzardot érinti. Mike Ybarra és Allen Adham vezetők is távoznak, és egy korábban bejelentett címet is lefújtak.

Az amerikai CWA szerint a Microsoft bejelentése mutatja, hogy ha valaki egy sikeres cégnél dolgozik, extrém nyereséges ágazatban, akkor sem védi semmi a megélhetését.

A layoffs.fyi adatai szerint januárban eddig 76 tech cég több mint 21 ezer embert rúgott ki. A Challenger szerint 2023-ban 168 032 embert küldött el a tech szektor, ami a legnagyobb szám bármely ágazatot tekintve. A Microsoft csak maga több mint 10 ezer embert küldött el akkor.

A szakértők szerint a legtöbb kirúgás az AI-versenyben aktív cégeknél lesz, mivel igyekeznek tompítani a hatalmas költségeket.

Előzmények